Externe

Vara 2022 a fost cea mai călduroasă din Europa de la începutul măsurătorilor meteorologice

Vara 2022, marcată de caniculă și secetă, a fost cea mai călduroasă din Europa de la începutul măsurătorilor meteorologice.

Vara 2022 a fost cea mai călduroasă din Europa / Foto: pixabay.com Vara 2022 a fost cea mai călduroasă din Europa / Foto: pixabay.com

 

 


Vara anului 2022 (iunie-august), marcată de mai multe episoade de caniculă şi de o secetă severă asociată încălzirii climei de pe Terra, a fost cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată în Europa de la începutul măsurătorilor meteorologice, au anunţat joi coordonatorii serviciului european de monitorizare a schimbărilor climatice Copernicus, informează AFP.

 


Temperaturile medii au fost „cele mai ridicate, atât pentru luna august, cât şi pentru întreaga vară”, depăşind în perioada celor trei luni estivale cu 0,4 grade Celsius valoarea medie din 2021, care reprezenta precedentul record în materie, au precizat specialiştii din programul Copernicus într-un comunicat.

Temperaturile medii au fost „cu aproximativ 1,34 grade Celsius peste media din 1991-2020 pentru sezonul estival”, au adăugat ei.


Pentru luna august 2022, valorile de temperatură au fost "de departe cele mai mari" înregistrate de la debutul măsurătorilor, fiind „cu 1,72 grade Celsius peste media din 1991-2020”.

„O serie intensă de canicule în toată Europa, însoţită de condiţii neobişnuite de secetă, a dus la o vară a extremelor, cu recorduri de temperatură, de secetă şi de incendii”, a subliniat în acelaşi comunicat Freja Vamborg, coordonatoare ştiinţifică la Centrul European pentru Prognoze Meteo pe termen Mediu (ECMWF).


„Seceta şi incendiile din numeroase regiuni ale Europei au afectat societatea şi natura în diverse feluri”, a adăugat Freja Vamborg. Ea a reamintit totodată că „precedentul record data doar de un an”.

CITEȘTE ȘI:

Aproape jumătate din Europa, ameninţată de secetă: „Cea mai gravă din ultimii cel puțin 500 de ani”

Avertismentul meteorologilor: Europa se va confrunta cu veri și ierni secetoase din cauza încălzirii globale

abonare newsletter