Externe

8.000 de euro AMENDĂ pentru conducerea unei trotinete electrice în stare de ebrietate

O norvegiană s-a trezit cu o amendă de 8.000 de euro și condamnare la închisoare cu suspendare, după ce a fost prinsă beată pe trotinetă.

8.000 de euro AMENDĂ pentru conducerea unei trotinete electrice în stare de ebrietate. FOTO: Pixabay 8.000 de euro AMENDĂ pentru conducerea unei trotinete electrice în stare de ebrietate. FOTO: Pixabay

 

 


O norvegiană a fost amendată cu peste 8.000 de euro și condamnată la închisoare cu suspendare după ce a fost prinsă în stare de ebrietate pe o trotinetă electrică, pe o stradă pustie, potrivit Le Figaro, citat de G4Media. Acuzata, în vârstă de 40 de ani, a fost arestată la scurt timp după ora 23.00, într-o zi de vineri din luna iunie, în centrul orașului Stavanger, în sud-vestul țării. 

 


În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat că aceasta conducea cu peste 1,4 grame de alcool în sânge.

Femeia a scăpat ieftin. Ce prevede legea în Norvegia?

În Norvegia, unde alcoolemia admisă este de 0,5 grame pe litru de sânge, conducerea sub influența alcoolului se pedepsește, în general, cu o amendă de 1,5 luni de salariu brut și o pedeapsă cu închisoarea. Aceste norme se aplică, de asemenea, scuterelor electrice clasificate ca vehicule motorizate. Cu toate acestea, tribunalul din Sandnes a dat dovadă de clemență, optând pentru o pedeapsă de 15 zile cu suspendare și o amendă de 80.000 de coroane (8.300 de euro), puțin mai puțin decât cele 93.000 de coroane cerute de procuratură.


„Instanța a subliniat că inculpata nu a condus decât câteva minute și că la fața locului nu se aflau alte mașini sau pietoni”, se arată în hotărâre. „Nu a existat nicio situație periculoasă în fapte”, a declarat judecătorul, care a subliniat, de asemenea, că inculpata a recunoscut faptele și că o trotinetă electrică provoacă potențial mai puține daune decât o mașină sau o motocicletă. Femeia va trebui, de asemenea, să dea din nou examen pentru permisul de conducere, după o suspendare de 18 luni.

Accidente în care au fost implicate trotinete electrice, la Cluj

Pe parcursul ultimilor doi ani, mai multe accidente rutiere au fost provocate sau au implicat utilizatori de trotinete electrice de închiriat, în Cluj-Napoca. Între acestea, amintim următoarele:


  • Tânără pe trotinetă, rănită în urma unui accident cu un taxi

O tânără pe trotinetă a ajuns la spital, în 11 septembrie 2021, după ce s-ar fi deplasat pe interzis și a intrat într-un Taxi în zona podului Garibaldi. Șoferul taxiului a explicat că se deplasa regulamentar, când tânăra a intrat cu viteză în aripa dreaptă a mașini, a plonjat pe parbriz și ulterior a căzut în fața mașinii.

  • Tânără de 21 de ani, lovită de taxi pe Calea Mănăștur

În 17 iulie, o tânără de 21 de ani care circula pe trotinetă a fost lovită de un taxi, pe Calea Mănăștur, zona centrului comercial Platinia. Tânăra ar fi circulat neregulamentar, pe sens invers, fiind dusă ulterior la spital.


  • Bărbat pe trotinetă, lovit de un TIR

Tot în iulie 2021, un bărbat care se deplasa cu trotineta a fost lovit de un TIR în zona Iulius Mall din Cluj-Napoca. Din informațiile IPJ Cluj, se pare că șoferul de TIR nu l-a observat pe bărbatul cu trotineta și l-a acroșat în zona unei treceri de pietoni.

  • Un tânăr pe trotinetă s-a rostogolit pe strada Republicii

În iunie 2021, un accident cu trotineta a avut loc pe strada Republicii, la coborâre. Un tânăr s-a rostogolit pe strada Republicii din Cluj-Napoca după ce a căzut de pe o trotinetă electrică. Acesta a coborât strada cu viteză, iar la un moment dat s-a dezechilibrat și a căzut. 

  • Un clujean băut a ajuns la spital după ce a căzut de pe trotinetă

În octombrie 2020, un bărbat de 47 de ani care se deplasa cu o trotinetă electrică pe strada Bulevardul Nicolae Titulescu s-a dezechilibrat și s-a lovit de partea carosabilă. Acesta a fost testat de către polițiști cu aparatul etilotest, rezultând o concentrație de 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost transportat la o unitate medicală în vederea acordării îngrijirilor de specialitate, potrivit IPJ Cluj.

VEZI AICI tot ce trebuie să știi despre conducerea unei trotinete în Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI:

INCONȘTIENȚĂ maximă. Mai mulți „trotinetiști” circulă cu viteză în Piața Unirii, indiferenți la ce se întamplă în jur. VIDEO

abonare newsletter