Externe

Secetă fără precedent în Franța. Peste 100 de orașe au rămas fără apă potabilă

Peste 100 de orașe din Franța au rămas fără apă potabilă și trebuie să primească livrări cu camioanele.

Secetă fără precedent în Franța. Peste 100 de orașe au rămas fără apă potabilă. FOTO: Depositphotos.com Secetă fără precedent în Franța. Peste 100 de orașe au rămas fără apă potabilă. FOTO: Depositphotos.com

 

 


Ministrul francez al tranziției ecologice, aflat în vizită în regiunea de sud-est a țării,a anunțat că peste 100 de orașe din Franța au rămas fără apă potabilă și trebuie să primească livrări cu camioanele, relatează Euronews, citat de Digi24. Și la Paris a fost declarată alertă de secetă, capitala luând deja măsuri de limitare a consumului de apă, inclusiv udarea parcurilor doar noaptea.

 


„Există deja peste o sută de orașe din Franța care astăzi nu mai au apă potabilă și pentru care aprovizionarea este asigurată de camioane, pentru că nu mai există nimic în conducte”, a declarat Christophe Bechu, în timp ce vizita orașul Roumoules.

Elisabeth Borne, prim-ministrul Franţei, a activat o celulă de criză interministerială şi a declarat vineri că ţara ei se confruntă cu cea mai gravă secetă înregistrată vreodată (de la începutul măsurătorilor meteorologice moderne - n.r.), informează DPA.

„Actuala secetă excepţională privează multe comunităţi de cantităţile necesare de apă şi reprezintă o tragedie pentru fermierii noştri, pentru ecosistemele şi biodiversitatea noastră”, a declarat Elisabeth Borne într-un comunicat.

Absenţa ploilor a fost agravată de valuri de căldură succesive, care, pe de-o parte, au intensificat fenomenul de evaporare şi, pe de altă parte, au crescut cererea pentru apă. Această situaţie ar putea să continue să se manifeste pe parcursul următoarelor două săptămâni şi ar putea să devină şi mai îngrijorătoare, a adăugat prim-ministrul Franţei.

În Franţa, cea mai mare parte a teritoriului său continental suferă în prezent din cauza secetei. În funcţie de nivelul de severitate, diverse restricţii au început să fie aplicate în privinţa furnizării de apă, inclusiv pentru irigaţii.

Potrivit mass-media locale, anumite municipalităţi franceze au rămas temporar fără alimentare cu apă.

Elisabeth Borne a lansat un apel public, cerându-le francezilor să folosească apa cu moderaţie.


FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Franţa, lovită de al treilea val de căldură din această vară. Țara este afectată de secetă

abonare newsletter