Externe

Franţa, lovită de al treilea val de căldură din această vară. Țara este afectată de secetă

Franţa, lovită de un al treilea val de căldură în această vară, este de acum înainte afectată de secetă la nivelul întregului său teritoriu, după plasarea Parisului şi a regiunii sale limitrofe „în stare de vigilenţă”.

Franța este lovită de un nou val de caniculă/ Foto: pixabay.com Franța este lovită de un nou val de caniculă/ Foto: pixabay.com

 

Prefectura din Ile-de-France a plasat în stare de vigilenţă din cauza secetei oraşul Paris şi departamentele din jurul acestuia.


 

Temperaturile maxime vor ajunge la 40 de grade Celsius

Franţa ar trebui să înregistreze miercuri şi joi „temperaturi maximale cuprinse între 34 şi 38 de grade Celsius şi, local, valori de 40 de grade Celsius”, a anunţat luni seară un reprezentant al Meteo-France.


Patru departamente din sudul ţării - Ardeche, Dome, Gard şi Vaucluse - şi departamentul Pyrenees-Orientales rămân sub incidenţa unui cod portocaliu de caniculă.

Alte cinci departamente, situate la sud de o linie care străbate ţara de la Vest la Est, din Charente-Maritime şi până în Alsacia, sunt vizate de un cod galben.


Noul val de caniculă se anunţă însă mai scurt şi mai puţin intens în raport cu cel înregistrat la jumătatea lunii iulie, a precizat Meteo-France, însă repetarea atât de rapidă a acestui fenomen a făcut să devină mai perceptibile consecinţele provocate de schimbările climatice.

Revenirea atât de rapidă a temperaturilor caniculare afectează majoritatea regiunilor franceze, deja afectate de o secetă excepţională şi cu consecinţe imediate, mai ales în agricultură, transport fluvial şi activităţi de agrement acvatic. O medie de doar 9,7 milimetri de precipitaţii a fost înregistrată în Franţa metropolitană în luna iulie, confirmând un deficit de aproximativ 84% în raport cu valorile medii normale şi apropiindu-se foarte mult de media de 7,8 mm din martie 1961 - recordul minim de precipitaţii lunare stabilit de la începutul primelor măsurători de acest tip, realizate în august 1958.


„Acest deficit de precipitaţii, care urmează unei primăveri foarte uscate şi în conjuncţie cu temperaturi foarte mari, contribuie la agravarea secetei din sol”, a avertizat Meteo-France.

Dacă întregul teritoriu al Franţei se află de acum în stare de vigilenţă din cauza secetei, cu restricţii de apă la diferite niveluri, 57 de prefecturi franceze au decretat deja stare de criză pe teritoriile lor, ceea ce înseamnă oprirea consumului de apă în scopuri care nu sunt prioritare, inclusiv interzicerea "consumului de apă în scopuri agricole".


Deşi verile sunt secetoase în sudul Franţei, din cauza schimbărilor climatice intensitatea acestor episoade de secetă riscă să crească şi mai mult, potrivit experţilor ONU.

Europa s-a confruntat în iulie 2022 cu o secetă istorică şi cu două valuri de căldură în mai puţin de o lună, în timpul cărora au fost declanşate incendii de vegetaţie devastatoare în Franţa, Spania şi Grecia. 

 

CITEȘTE ȘI:

Incendiile forestiere fac ravagii în Spania. Aproape 200.000 de hectare distruse de flăcări de la începutul anului

Incendiile de vegetație continuă să facă RAVAGII în Europa. Recordurile de temperatură au fost doborâte. VIDEO

abonare newsletter