Externe

Țările UE vor începe să economisească gaz de săptămâna viitoare. Consum redus cu 15%

Țările din Uniunea Europeană vor reduce consumul de gaz cu 15%, începând de săptămâna viitoare. Măsura are ca scop diminuarea impactului reducerii livrărilor de gaze rusești.

Țările UE vor reduce consumul de gaz de săptămâna viitoare / Foto: depositphotos.com

 

 


Reducerea cu 15% a consumului de gaz în cadrul UE va intra în vigoare „la începutul săptămânii viitoare” pentru a diminua impactul reducerii livrărilor ruseşti, a anunţat vineri preşedinţia cehă a Consiliului UE, relatează AFP.

 


„Reglementarea privind reducerea cererii de gaz a fost oficial adoptată. Textul va fi publicat în Jurnalul Oficial la începutul săptămânii viitoare şi va intra în vigoare la o zi după publicare”, a precizat preşedinţia Consiliului UE pe contul său de Twitter.

Textul urmează a fi publicat luni şi va intra în vigoare marţi, au declarat surse diploțmatice europene pentru France Presse.


Doar Ungaria s-a opus acestei măsuri

Acordul privind această măsură a fost obţinut în cadrul unei reuniuni extraordinare a miniştrilor energiei din UE pe 26 iulie. O singură ţară, Ungaria, s-a opus atunci acestei măsuri considerate „nejustificată, inutilă, inaplicabilă şi dăunătoare”, dar unanimitatea nu era necesară şi guvernul ungar nu a putut împiedica adoptarea sa.

În cazul textului adoptat vineri a votat împotrivă şi Polonia, împreună cu Ungaria.


Acordul prevede ca fiecare ţară să facă „tot posibilul” pentru a reduce, între august 2022 şi martie 2023, consumul său de gaz cu cel puţin 15% în raport cu media ultimilor cinci ani în aceeaşi perioadă.

Gazul Rusesc asigura 40% din importurile UE

Măsura a fost impusă de reducerea livrărilor de gaz de către Rusia, care asigura până anul trecut circa 40% din importurile de gaz ale UE.


Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel la statele membre „să se pregătească pentru scenariul cel mai grav” al unei încetări a livrărilor de gaz de către Rusia.

În caz de „risc de penurie gravă”, un mecanism de alertă va face ca reducerea de 15% să fie „obligatorie” pentru Cei 27, dar acest obiectiv va fi adaptat la realităţile fiecărui stat, în special la capacităţile de a exporta cantităţile de gaz economisite ţărilor în nevoie, datorită unei serii de derogări. Statele membre trebuie, în plus, să-şi asigure 80% din stocurile necesare de gaz înainte de venirea iernii.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Viktor Orban anunță că va semna un nou acord cu Rusia pentru livrarea de gaze: „Ungaria va avea destul gaz”

PRIMER: „Problema aprovizionării cu gaze ar putea provoca consecințe negative fără precedent asupra furnizării de medicamente către serviciile sociale esențiale” (P)

Ultimele Stiri
abonare newsletter