Externe

Avertisment OMS pentru Europa: „Acționați acum sau riscați mai târziu măsuri anti-COVID mai stricte!”

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că un nou val puternic este produs de COVID-19 în Europa și sfătuiește țările UE să reinstituie măsuri de protecție, pentru a evita restricțiile mai stricte în toamnă și iarnă.

Avertisment OMS pentru Europa privind un nou val de COVID / Foto: pixabay.com

 

 


În timp ce subvariantele Omicron ale coronavirusului provoacă un nou val de infectări în Europa, ţările trebuie să intensifice vaccinarea şi să reinstituie măsuri de protecție, a avertizat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

 


Aceste măsuri ar fi purtarea măştii în transportul public şi în spaţiile închise, pentru a evita măsuri mai stricte odată cu apropierea sezoanelor de toamnă şi iarnă, potrivit OMS.

Într-un interviu acordat agenţiei Reuters, directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, a îndemnat statele de pe continent să acţioneze acum pentru a preveni saturarea sistemelor sanitare, în condiţiile în care subvarianta Omicron BA.5 se răspândeşte intens.


„Avem o creştere a numărului cazurilor (...), într-o societate care funcţionează aproape la fel ca înainte” de pandemie, a remarcat responsabilul OMS, care a insistat că este nevoie de purtarea măştii, de aerisirea spaţiilor închise şi de administrarea celei de-a doua doze de vaccin booster, înainte ca serurile specifice noilor variante să fie disponibile în toamnă.

Măsuri mai ușoare acum pentru evitarea măsurilor stricte

Aceste măsuri de stabilizare trebuie implementate pentru a evita alte măsuri mai stricte, a subliniat Hans Kluge. „Nu cred că societatea este pregătită pentru lockdown-uri impuse”, după cele care au existat de când a început pandemia, a mai constatat el.


„Acum este suficient de clar că ne aflăm într-o situaţie similară celei de vara trecută”, cu singura diferenţă că varianta Omicron este cea dominantă, a menţionat acelaşi responsabil al OMS într-un comunicat citat de agenţia EFE.

„Odată cu creşterea numărului cazurilor vedem şi o creştere a spitalizărilor, care nu vor face decât să crească şi mai mult în lunile de toamnă şi iarnă, după ce şcolile se vor redeschide, oamenii vor reveni din vacanţe şi odată cu venirea iernii interacţiunea socială se va muta în spaţii închise”, anticipează Hans Kluge, insistând din nou asupra reintroducerii măştii în transportul public şi în spaţiile închise şi administrării celei de-a doua doze de vaccin booster.


Aproape trei milioane de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate în Europa săptămâna trecută, circa jumătate din cele înregistrate la nivel mondial. În acelaşi interval de timp spitalizările s-au dublat şi aproape 3.000 de oameni au murit în urma COVID-19.

CITEȘTE ȘI:

Explozie de cazuri COVID! 7.658 infectări la nivel național, aproape 500 în Cluj, în doar 24 de ore

Incidența COVID continuă să CREASCĂ în Cluj-Napoca. Rata de infectare a depășit 4 cazuri la mie

Ultimele Stiri
abonare newsletter