Externe

Uniunea Europeană vrea să interzică aurul rusesc în noul pachet de sancțiuni împotriva Moscovei

Uniunea Europeană lucrează la un nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei. De această dată, UE vrea să interzică aurul rusesc.

UE  vrea să interzică aurul rusesc în noul pachet de sancțiuni / Foto: pixabay.com UE vrea să interzică aurul rusesc în noul pachet de sancțiuni / Foto: pixabay.com

 

 


Uniunea Europeană lucrează la un nou set de sancţiuni, care să vizeze aurul rusesc, pentru a copia o iniţiativă a G7 destinată să restrângă şi mai mult resursele de venituri ale Moscovei, au declarat pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar.

 


Rusia este al doilea mare producător mondial de aur, iar în 2021 exporturile sale de metal galben sunt estimate la 12,6 miliarde de lire sterline. La începutul acestei săptămâni, Marea Britanie, SUA, Japonia şi Canada au dezvăluit planuri referitoare la interzicerea de noi importuri de aur din Rusia, în ideea de a limita capacitatea lui Vladimir Putin de a-şi finanţa forţele armate, precum şi încercările oligarhilor ruşi de a evita impactul sancţiunilor financiare prin achiziţionarea de aur.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Potrivit surselor citate de Bloomberg, pregătirile pentru un nou pachet de sancţiuni europene care să vizeze Rusia sunt în derulare, iar unele state membre vor includerea de măsuri suplimentare la propunerile Bruxelles-ului, înaintea ca acestea să fie prezentate statelor membre spre aprobare.


Revizuiri la măsurile aprobate anterior

În plus, noul pachet va include şi revizuiri la măsurile aprobate anterior, precum ajustări la regulile cu privire la tranzitul bunurilor supuse la sancţiuni spre enclava rusească Kaliningrad, au dezvăluit sursele, care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

Liderii G7 care s-au reunit în Germania la începutul acestei săptămâni au căzut de acord să discute şi opţiunile cu privire la o plafonare a preţului pentru petrolul rusesc, inclusiv prin interzicerea unor servicii precum asigurarea necesară celor care vor să transporte ţiţei şi produse petroliere, dacă petrolul rusesc nu va fi achiziţionat la un preţ mai mic decât plafonul convenit.


Cu toate acestea, ambasadorilor statelor membre la UE li s-a spus la o reuniune care a avut loc zilele trecute că acest mecanism nu va fi pus în aplicare prea curând.

De asemenea, un grup de state membre au cerut sancţiuni mai dure, inclusiv asupra gazelor naturale ruseşti, însă în prezent există un apetit redus la nivelul blocului comunitar pentru astfel de acţiuni curajoase, având în vedere că UE se confruntă cu creşteri de preţuri şi probleme în aprovizionarea cu gaze.

În schimb, accentul în perioada următoare ar urma să fie spre consolidarea şi extinderea măsurilor actuale, cum ar fi restricţiile asupra exporturilor de tehnologie, precum şi a sancţiunilor impuse oligarhilor şi entităţilor ruseşti.

Până acum statele membre UE au îngheţat active în valoare de 14 miliarde de euro aparţinând oligarhilor ruşi sancţionaţi. Acum UE şi aliaţii săi caută modalităţi pentru a identifica şi a ţinti mai bine activele persoanelor sancţionate, iar unele ţări vor clarificări cu privire la modul în care să acopere costurile cu activele îngheţate.

CITEȘTE ȘI:

Mașinile noi pe benzină și diesel, interzise din 2035 în Uniunea Europeană. Se impune motorul 100% electric

Noul concept strategic al NATO: Rusia, considerată o „amenințare” și China o „provocare” pentru interesele Alianței

Ultimele Stiri
abonare newsletter