Educație

Emoții pentru elevii clujeni. A început bacalaureatul. Prima probă a avut loc astăzi

În perioada 6-16 iunie, 4.004 absolvenți de liceu, din județul Cluj, vor susține probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, în cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2022

sursa foto depositphotos.com

Examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2022, începe astăzi, 6 iunie 2022, cu probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, programate a se desfășura în intervalul 6 - 16 iunie 2022, la nivelul a 62 de unități de învățământ preuniversitar liceal, din județul Cluj.

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Conform datelor înregistrate și transmise Inspectoratului Școlar Județean Cluj, de la nivelul unităților de învățământ preuniversitar, din județul Cluj, 4.004 absolvenți de liceu (3.675 din promoția curentă și 329 din seriile anterioare) s-au înscris pentru a susține probele de competențe (integral sau parțial, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare).


Probele de evaluare a competențelor se vor susține potrivit calendrului, astfel:

  • 6 - 8 iunie 2022_ Proba A - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
  • 8 - 9 iunie 2022_ Proba B - evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;
  • 8 - 10 iunie 2022_ Proba D - evaluarea competențelor digitale;
  • 14 - 16 iunie 2022_ Proba C - evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se face, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă și un alt cadru didactic, de aceeaşi specialitate, din unitatea de învăţământ preuniversitar sau, după caz, din altă unitate de învățământ, în situația în care unitatea școlară respectivă nu dispune de resursa umană specializată). 


Rezultatele obţinute de către fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă și într-o limbă de circulaţie internaţională nu se exprimă prin note sau prin calificative admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în funcție de grilele naționale sau europene. 

De asemenea, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale se exprimă tot prin stabilirea nivelului de competenţă, în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile metodologiei de examen.


În situația în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.

Toate probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.


Probele scrise din cadrul examenulu national de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2022, încep luni, 20 iunie 2022, cu examenul la Limba şi literatura română. Proba obligatorie a profilului este programată marți, 21 iunie 2022, fiind urmată miercuri, 22 iunie 2022, de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba si literatura maternă se va desfășura joi, 23 iunie 2022.

Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie 2022 (până la ora 12:00). Pentru depunerea contestațiilor a fost alocat intervalul orar 12:00 – 18:00, în aceeași zi. Afișarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie 2022.


Examenul național de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise și au fost notați cel puțin cu 5 la fiecare dintre acestea, obținând cel puţin media 6 la probele scrise.

CITEȘTE ȘI:

Șeful ISJ Cluj, vizat pentru postul de minstru a Educației

Final de eră la Inspectoratul Școlar Județean. Valentin Cuibus părăsește șefia IȘJ Cluj

Bacalaureat 2022. Luni încep înscrierile! Ce documente sunt necesare?

Ultimele Stiri
abonare newsletter