Educație

Elevii vor merge fizic la școală în funcție de numărul de paturi Covid ocupate în județ. Boc: „E o decizie rațională”

Participarea fizică a elevilor la școală ar putea să fie permisă în funcţie de rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor Covid de spital.

Schimbări care îi vizează pe elevi. Schimbări care îi vizează pe elevi.

 

 


Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis ca în baza unui ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, desfăşurarea cursurilor cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ preuniversitar/conexe să fie permisă în funcţie de rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienţilor cu COVID-19.

 


Conform primarului Emil Boc, gradul de ocupare a paturilor din spitale la Cluj este de 42%, ceea ce înseamnă că elevii clujeni vor mere fizic la cursuri.

„Gradul de ocupare a paturilor Covid din spitale și terapie intensivă este de 42% în Cluj. Asta înseamnă că de luni, școlile își pot desfășura normal orele, fără niciun fel de interdicție, dacă se publică noul ordin în Monitorul Oficial”, a precizat edilul, vineri, la un pot de radio local.


Clujul, „departe” de pragul maxim de ocupare a paturilor de spital

Conform lui Emil Boc, pentru ca elevii să treacă la ore online este nevoie de atingerea unui prag de 60-70% a gradului de ocupare a paturilor din spitale.

„Suntem departe de acest prag la Cluj. Dar acestea sunt date preliminare care trebuie confirmate de ordinul de ministru publicat în Monitorul Oficial. E o decizie rațională luată de autoritățile naționale. Dacă se va confirma acest lucru și datele de la Cluj sunt certe cu privire la gradul de ocupare a paturilor din spitale, începând de luni înseamnă că viața școlară se va desfășura normal, nu online”, a mai spus Emil Boc.


Până în prezent, desfășurarea orelor în format fizic era condiționată de gradul de vaccinare a profesorilor din fiecare unitate de învățământ.

Prin HCNSU nr.3/2022 s-a aprobat abilitarea Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii pentru modificarea Ordinului comun nr. 5.338/2.015/01.10.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, în sensul permiterii desfăşurării cursurilor cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ preuniversitar/conexe în funcţie de rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienţilor COVID-19.

CITEȘTE ȘI:

Bursele școlare cresc în 2022 la Cluj-Napoca. 7 milioane de euro, bani pentru bursele elevilor clujeni

abonare newsletter