Educație

Colegiul Tehnic „Ana Aslan”, modernizat și extins. Elevii vor avea laboratoare, o nouă sală de sport și panouri solare. FOTO

Modernizarea și extinderea Colegiului Tehnic „Ana Aslan” din Cluj-Napoca se apropie de finalizare. Investiția se ridică la peste cinci milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene.

 

 


În urma lucrărilor, unitatea de învățământ va beneficia de 17 săli de clasă, 10 laboratoare și o nouă sală de sport.

 


„Proiectul de modernizare şi extindere a Colegiului Tehnic „Ana Aslan” se apropie de finalizare. Colegiul va avea în total 17 săli de clasă și grupuri sanitare, precum și 10 laboratoare cu specific profesional (coafură, estetică, biologie, fizică şi informatică) dotate la standarde europene. De asemenea, a fost construită și o sală de sport modernă cu gradene, semi-îngropată, urmând a fi dotată pentru nivel competițional”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Panouri solare și fotovoltaice, folosite în cadrul unității de învățământ

Pentru a crește eficiența energetică, în cadrul Colegiului Tehnic „Ana Aslan” vor fi folosite surse de energie regenerabilă precum panouri fotovoltaice (pentru producerea energiei electrice) și panouri solare (pentru producerea de apă caldă), integrate în sistemul automat de management al consumului (BEMS - Building Energy Management System).


Primarul Boc precizează că instalarea unui sistem de management energetic integrat de tip BEMS permite controlul corpurilor de iluminat de tip LED, controlul centralelor termice în condensaţie (cu randamente ridicate) şi respectiv controlul centralelor de tratare a aerului, montate în interior, pentru asigurarea aerului proaspăt în sălile de clasă şi în spaţiile anexe, cum ar fi biblioteca, sala profesorală și birourile.

Proiectul de modernizare și extindere a Colegiului Tehnic „Ana Aslan” este finanțat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.


„Educația reprezintă ramura principală de investiție a municipalității, iar în prezent sunt în lucru cinci școli cu patru corpuri noi, 90 de săli de clasă şi laboratoare, trei săli de sport noi, pentru asigurarea unui proces educațional de cea mai înaltă calitate pentru elevii clujeni”, a mai precizat primarul Boc.

Mai multe școli din Cluj-Napoca, modernizate

În această toamnă au început lucrările de modernizare și la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Cluj-Napoca, unde un corp al clădirii va fi desființat și se va construi o sală de sport de dimensiunea unui teren de handbal.


În total, cu ajutorul fondurilor europene vor fi modernizate patru școli din Cluj-Napoca. Este vorba despre Liceul Onisifor Ghibu, Colegiul Tehnic Ana Aslan, Școala Nicolae Iorga și Seminarul Ortodox, iar valoarea totală de investiții este de 20 de mlilioane de euro.

Directorul de dezvoltare a Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpeanu, a declarat în această primăvară că că în următorii ani se vor pregăti mai multe concursuri internaționale pentru cel puțin încă 10 școli din Cluj-Napoca, pentru a fi modernizate. Ovidiu Cîmpeanu spune că municipiul Cluj-Napoca pune pe primul loc educația.

„Pentru perioada de finanțare 2021-2027 pregătim mai multe concursuri internaționale de soluții pentru cel puțin 10 școli și licee din Cluj-Napoca. Pentru a finanța aceste proiecte noi, ne propunem să atragem fonduri europene prin Planul Național de Rederesare și Reziliență (PNRR) sau prin Programul Operațional Regional 2021-2027 (POR)”, a precizat Ovidiu Cîmpeanu.

 

abonare newsletter