Educație

Răzvan Cherecheș critică decizia de a menține școlile deschise, indiferent de incidența Covid-19: „Nu e bazată pe dovezi”

Expertul în sănătate publică al UBB Răzvan Cherecheș critică decizia de a menține școlile deschise după ce incidența cazurilor de Covid-19 depășește 6 infectări la 1.000 de locuitori, având în vedere că nu au fost luate măsuri corespunzătoare pentru a diminua riscul de infectare.

 

Răzvan Cherecheș este de părere că această decizie este una iresponsabilă și care nu are la bază dovezi științifice:


 

„Decizia de a elimina pragul de 6% este una iresponsabilă și care nu este bazată pe dovezi științifice. Este ca și cum s-ar decide că promovabilitatea la Bacalaureat se va face de la nota 2 în sus și apoi ne-am bate cu pumnul în piept că avem rezultate bune”, a anunțat expertul.


Decizia de a menține școlile deschise, o „abordare egoistă”?

De asemenea, specialistul în sănătate publică spune că susține școala în format fizic, dar trebuie luate măsuri excepționale, care nu au fost aplicate de Ministerul Educației:

„Sunt extrem de acord cu importanța ca școala să fie față în față, dar acest lucru putea fi obținut doar dacă se pregăteau și introduceau încă din vară: 


- testarea săptămânală a tuturor copiilor și cadrelor didactice
- obligativitatea vaccinării la cadrele didactice
- introducerea de protocoale și metode de ventilație pasivă și activă în clase
- obligativitatea măștii cu repercursiuni în cazul nerespectării
- asigurarea distanțării în sălile de clasă”, a adăugat Răzvan Cherecheș.

Astfel, decizia de a menține școlile deschise în valul 4 al pandemiei de Covid-19, când într-o localitate rata incidenței cazurilor depășește pragul de 6/1000, devine o „abordare egoistă și lipsită de empatie”, spune expertul:


„Ministerul Educației nu a pregătit peste vară sistemul de educație pentru valul 4, deși știa că acesta va veni. Scoaterea pragului de 6% (scos în mod arbitrar, fără un suport științific - exact la fel cum a fost introdus) mută presiunea și responsabilitatea pe familii și scutește Ministerul Educației de orice complicație - ei insistă să țină deschise școlile și nu au nicio legătură directă cu bunicii nevaccinați sau copiii cu comorbidități care vor ajunge la terapie intensivă. O abordare egoistă și lipsită de empatie!”

Ministrul educației: „Nu copiii sunt responsabili de sănătatea părinților și bunicilor nevaccinați”

Reacția expertului Universității Babeș Bolyai, Răzvan Cherecheș, vine ca un răspuns la declarația ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, care a spus că nu copiii sunt responsabili de sănătatea părinților sau a bunicilor nevaccinați împotriva Covid-19:


„Nu copiii sunt responsabili de sănătatea părinților și bunicilor nevaccinați. Lucrurile stau exact invers: părinții și bunicii sunt responsabili de sănătatea copiilor. (...) Controlul respectării regulilor sanitare în scoli trebuie puternic consolidat. La un an și jumătate de la declanșarea pandemiei cred că nu ne mai putem permite să facem tot copiii și școala să plătească greșelile noastre, ale adulților”, a declarat ministrul Educației, potrivit Edupedu.ro.

CITEȘTE ȘI:

BREAKING NEWS! Școlile NU se mai închid dacă rata de infectare trece de 6 cazuri la mia de locuitori

 

Peste 400 elevi clujeni, infectați cu COVID-19! 258 de clase și-au SUSPENDAT activitatea față în față

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter