Educație

Peste 13.000 de noi studenți au fost acceptați în comunitatea UBB. Cum vor începe școala?

Peste 13.000 de noi studenți au fost acceptați în comunitatea UBB pentru următorii ani universitari.

După prima sesiune de admitere organizată în luna iulie 2021, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) au fost acceptați în anul I, în urma examenului, 9.735 de studenți la nivel licență (4.368 buget și 5.367 cu taxă) și 3.563 la nivel de master (2.726 buget și 837 taxă), la doctorat aflându-sadmiterea e în derulare.


Distribuirea orientativă pe județe/regiuni istorice a celor care s-au înscris inițial la UBB în această perioadă de admitere – evident, mai mulți decât cei acceptați - se prezintă, aproximativ, astfel: județul Cluj – 20%; Transilvania (fără Cluj) – 38.48%; Maramureș – 12.18%; Crișana – 4,34%; Banat – 2.85%; Moldova – 12.65%; Țara Românească, fără București (Muntenia/Oltenia/Dobrogea) – 6.81%; București – 1.41%.
De asemenea, în această sesiune de admitere și-au depus dosarele de înscriere în anul I aproximativ 1.374 de studenți internaționali din 35 de țări, cei mai mulți, în ordine, din Republica Moldova, Ungaria, Italia, Spania, Grecia (32), Irlanda, SUA (24), Germania (21), Portugalia, Franța etc.Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, declară că „marca <<Absolvent UBB>> este un  pașaport de calitate profesională, o platformă de reușită în viață, iar interesul studenților pentru UBB confirmă acest lucru. După o creștere a numărului de studenți cu 10% în anul universitar 2020-2021 și pentru anul universitar 2021-2022 un număr foarte mare de tineri s-a îndreptat spre UBB – în condițiile în care numărul de absolvenți de bacalaureat la nivel național a fost în 2021 cu aproximativ 7.000 mai scăzut decât în 2020 -, mulți fiind dispuși să urmeze chiar studii cu taxă la UBB pentru a fi pregătiți ca buni profesioniști și buni cetățeni, ceea ce arată încredere și calitate academică în <<Marca UBB>>. De asemenea, mă bucur să văd că UBB atrage tot mai mulți studenți dincolo de bazinul tradițional, în condițiile în care Transilvania și țara au tot mai multe universități active. În fine, interesul studenților străini a fost în creștere anul acesta, ceea ce vorbește din nou despre calitatea academică a UBB”.

În final, rectorul UBB adaugă: „Mulțumesc comisiei de admitere pe universitate, facultăților, colegilor de la comunicare și tuturor structurilor UBB implicate în admitere pentru efort și dedicare. Iar noilor studenți le spun: Bine ați venit, dragi colegi, în comunitatea UBB! Și de voi depinde acum prestigiul UBB, pe care sper să-l creșteți, dar și să-l folosiți pentru a deveni buni profesioniști și buni cetățeni, sub <<Marca UBB>>”.Cea de-a doua sesiune de admitere la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va avea loc în luna septembrie 2021, locurile disponibile, la buget și la taxă urmând să fie anunțate public în curând. Toate informațiile vor fi disponibile, de asemenea, pe site-ul fiecăreia dintre cele 22 de facultăți ale UBB.


Considerând modelul altor universități de referință ale lumii (ex. Cambridge, Harvard, Yale etc. – vezi pentru o listă completă a universităților din SUA, care au angajat vaccinarea: https://www.bestcolleges.com/blog/list-of-colleges-that-require-covid-19-vaccine/), UBB s-a angajat să înceapă anul universitar responsabil, într-o formulă mixtă, care să combine dreptul la educație, cu cel de sănătate și de siguranță a comunității academice și a orașului (https://news.ubbcluj.ro/ubb-creeaza-contextul-pentru-reluarea-activitatilor-academice-din-toamna-in-regim-clasic/). În acest sens, studenții pot alege să continue educația după modelul anului universitar 2020-2021, adică adesea online/hibrid (cu modele specifice fiecărei facultăți, în funcție de profil/specializare, de resurse și de condițiile epidemiologice), sau clasic (pentru cei care aleg să se vaccineze/se testează periodic/au trecut prin boală). Această formulă mixtă va fi reanalizată în septembrie, în funcție de condițiile epidemiologice, și va fi detaliată sub aspect procedural (acum detaliile au vizat doar studenții, pentru a ști cum să-și organizeze planul, inclusiv situația de cazare, pentru începerea studiilor în toamnă).Cu o tradiție academică de 440 de ani, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, fiind astăzi adesea cea mai bine poziționată în România în rankingurile universitare globale și pe domenii, de cinci ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. Recent, în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca o universitate ”world-class” (QS*****), iar din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene “world-class/research-intensive”.

abonare newsletter