Educație

De ce au fost atât de puține medii de 10 la examenele naționale din acest an, la Cluj? Explicațiile inspectorului școlar general

Anul acesta, elevii clujeni au obținut 16 medii de 10 la Evaluarea Națională, comparativ cu anul școlar precedent, când au fost 67. La Bacalaureat, doar 4 elevi au luat nota maximă.

 

 


Anul trecut, la Evaluarea Națională au obținut media 10 nu mai puțin de 67 de elevi, diferență notabilă față de anul școlar actual.

 


În acest context, inspectorul școlar general din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj, Marinela Marc, a explicat luni dimineața în cadrul unei conferințe de presă care ar putea fi motivele pentru care anul acesta a adus atât de puține medii de 10 la Evaluarea Națională, în comparație cu anul școlar precedent.

„Situația este explicabilă din punctul meu de vedere. Să nu uităm că în anul școlar trecut s-a luat decizia, în condițiile de pandemie de la acea vreme, ca la examen să nu conteze coținuturile din semestrul doi în programa de examen. Au fost, deci, scoase aceste conținuturi, iar copiii s-au bazat pe clasele V-VII și pe semstrul I din clasa a VIII-a, când au fost prezenți fizic la școală. În semestrul doi au fost făcute doar recapitulări și aprofundări ale materiei. Practic, au repetat mai mult, au fost acasă, a fost materie mai puțină și așa se explică rezultatele mult mai bune din anul școlar trecut față de cel de acum”, a declarat Marinela Marc.


Programa nouă, una dintre cauze

De asemenea, ea a mai precizat că examenul de Evaluare Națională din acest an s-a desfășurat după o programă nouă, absolvenții fiind cei care au început ciclul primar din clasa pregătitoare în urmă cu nouă ani și „au mers” după programe școlare noi.

„Firesc, și programa de examen a fost nouă, inclusiv formatul subiectului”, a explicat șefa ISJ Cluj.


Chiar dacă există o mare discrepanță între numărul mediilor de 10 obținute de elevii clujeni la cele două examene naționale, față de numărul celor din anul școlar precedent, județul Cluj reușește să se mențină și în acest an în fruntea clasamenului din punct de vedere al promovabilității examenelor.

Astfel, anul acesta, la examenul de Evaluare Națională, rata de promovabilitate în județul Cluj a fost de peste 88%, în ușoară scădere față de anul trecut, iar rata de promovare la Bacalaureat a fost de peste 85%, în creștere comparativ cu anul școlar precedent.


Care este „rețeta” succesului?

Pentru a explica cum reușește Clujul să se mențină pe primul loc în țară din punct de vedere al ratei de promovare a examenelor naționale, Marinela Marc a precizat că unul dintre „secrete” este faptul că pe parcursul anului școlar, au fost organizate inspecții la clasele de a VIII-a din județul Cluj, pentru a se asigura că toți profesorii respectă cerințele noilor programe.

„Altfel, am fi avut o mare surpriză, constatând că elevii nu au fost pregătiți cum trebuie. Profesorii care au ieșit din sistem nu mai erau conectați la schimbările pe care noile programe le-au adus. În acest sens, am desfășurat cursuri de formare cu profesorii, astfel încât, consider că din acest punct de vedere am făcut ce trebuie pentru ca școlile să fie pregătite. Consider că și acest lucru a contribuit la rezultatele bune care au fost obținute în acest an la cele două examene naționale”, a adăugat inspectorul școlar general.

Meditațiile, alese de mulți părinți clujeni

Marinela Marc a vorbit și despre faptul că mulți părinți din Cluj aleg să plătească meditații copiilor lor, pentru a se asigura că aceștia obțin rezultate bune la examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, fapt care ar putea contribui la reușita Clujului.

„Trebuie să îi felicităm și pe părinții care îi susțin pe elevi, fiind aproape de ei și de școală. Aceasta este normalitatea până la urmă, copilul vine la școală, dar trebuie să fie susținut, încurajat și monitorizat de familie”, a mai spus Marinela Marc.

De asemenea, au fost desfășurate activități remediale la clasele terminale, pentru ca elevii să poată aprofunda materia.

„Știu foarte multe școli care în acea vacanță prelungită de primăvară au ales voluntar, de comun acord cu copiii și cu părinții să lucreze online, nu neapărat zilnic, ci cum s-au înțeles, și fără a fi recompensați. Sunt lucruri care se întâmplă pur și simplu, și nu din teama că vine cineva în control”, a explicat șefa ISJ.

Problemele învățământului clujean

Cu toate acestea, există totuși și școli din județ, care nu reușesc să aibă pomovabilitate la examenele naționale, unele dintre ele fiind în această situație chiar an de an. În aceste cazuri, este vorba despre școli din zone defavorizate, în special cele din mediul rural, a explicat Marinela Marc.

O altă problemă care persistă în învățământul clujean este reprezentată de lipsa persoanelor care să ocupe funcția de director în cadrul acestor școli, din mediile defavorizate. O soluție la această problemă, explică șefa Inspectoratului Școlar, ar fi comasarea școlilor în care învață un număr redus de elevi, însă de cele mai multe ori, acest lucru nu poate fi realizat din cauza unor „orgolii politice” în rândul primarilor.

Nu ține neapărat numai de director, în multe din aceste zone este foarte greu să găsești pe cineva care să-și asume postul de director. O problemă a învățământului clujean este și faptul că nu se găsesc oameni pentru acest post, în mediile rurale.

CITEȘTE ȘI:

START la înscrierile online la UBB! Peste 5.000 de locuri la buget, pentru viitorii studenți

Ultimele Stiri
abonare newsletter