Educație

VIDEO. Cum arată creșele futuriste pe care Ministerul Dezvoltării vrea să le construiacă în marile orașe

Ministerul Dezvoltării promite demararea construirii de creșe în orașe, de la finalul acestui an. Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, a declarat că, dacă terenul va fi mai mic, va fi folosit și acoperișul pentru a amenaja spații verzi și locuri de joacă.

 

 


Ministerul Dezvoltării a prezentat machetele noilor creșe pe care vrea să le construiască în orașele mari și mici, din fonduri alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Lucrările urmează să fie demaratela sfârșitul acestui an, potrivit informațiilor transmise. Clădirile vor fi unele „pasive”, potrivit informațiilor din clipul prezentat.

 


„La propunerea noastră, Guvernul a alocat 370 de milioane de euro, din fondul pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru construcția creșelor. Sprijinirea familiilor, încurajarea natalității și susținerea tinerelor mame în întoarcerea lor pe piața forței de muncă după concediul de creștere a copilului reprezintă o prioritate pentru noi. Vom demara lucrările de construcție la sfârșitul acestui an”, se arată în comunicat.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila a spus despre macheta afișată că este pentru o creșă medie, de 60-70 de copii.


„Vom construi creșe mai mici, pentru 40-50 de copii, creșe în orașele mari pentru 100-110 copii, iar aceasta (n. red. cea din clipul de mai jos) este macheta pentru o creșă de dimensiune medie în care se vor putea juca și vor putea dormi 60-70 de copii. Clădirea va avea și o spălătorie, și o bucătărie pentru prepararea meselor calde. Vom construi o sală mare, multifuncțională, un cabinet medical și spații administrative. În jurul copiilor va fi amenajat spațiul de joacă în aer liber, cu cel puțin 10 metri pătrați pe fiecare copil. Dacă în orașele mari, terenul va fi mai mic, vom putea folosi și acoperișul pentru a amenaja spații verzi, locuri de joacă sigure.

Pe acoperiș se vor putea amplasa și panouri fotovoltaice pentru a asigura un aport de energie verde. Vom construi clădiri pasive. Acest lucru înseamnă că geamurile și ușile, pereții și podeaua vor fi bine izolate, construite cu ajutorul celor mai noi tehnologii. Astfel, va fi nevoie de resurse minime pentru a asigura temperatura optimă în clădire. Vrem să ajutăm familiile tinere. În acest scop vom construi creșe moderne, adaptate nevoilor contemporane”, spune ministrul în clip.

abonare newsletter