Educație

1 martie atipic pentru profesorii și elevii clujeni: „Nu am avut voie să ne îmbrățișăm”

În perioada de pandemie, totul a fost mai atipic. Această regulă s-a aplicat și începutului acestei primăveri. Profesorii și elevii din Cluj au avut și ei o zi de 1 martie diferită din cauza pandemiei de COVID-19.

 

 


Anul acesta, la fel ca cel ce a trecut, a fost unul mai neobișnuit. Locurile unde probabil se resimt cel mai mult restricțiile de prevenție împotriva COVID-19 sunt grădinițele, școlile și facultățile.

 


Fie că este învățământ online, „pe ture” sau fizic în permanență, aceste noi reguli care sunt menite să ne protejeze, ne schimbă modul de a trata și cele mai mici gesturi, precum o îmbrățișare sau o strângere de mână, în special de 1 martie.

Dacă anii trecuți nu ofereai profesoarelor mărțișoare sau flori puteai fi considerat nerespectuos sau chiar nerecunoscător. Anul acesta, lucrurile s-au schimbat și, în mod normal, nici nu e indicat să dai mărțișoare profesorilor din cauza normelor de igienă.


Însă, unii elevi nu au ținut cont de acest fapt și și-au arătat aprecierea prin a oferi profesorilor aceste simboluri ale primăverii.

Profesorii, mai ales cei care predau claselor gimnaziale sau primare, au încercat să facă ceva mai mult decât să ureze o primăvară frumoasă elevilor, pentru a-i bucura de venirea acestui anotimp.


Gard împânzit cu iubire, la început de primăvară

La Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Cluj, gardul a fost împânzit cu inimioare de hârtie, albe și roșii, inimi confecționate de elevi, pe care au scris urări pentru acest început de primăvară. Mai multe poze au fost postate pe pagina de Facebook a școlii, iar printre urări, se numără următoarele:

„Unde florile înfloresc, există și speranță!” sau „Am trecut prin situații mai dificile, vom trece și prin această pandemie!”


Chiar dacă pandemia de COVID-19 a răpit multe experiențe și activități, plus șansa de dezvoltare a elevilor, ei tot au descoperit un mod în care să se exprime, cu ocazia zilei de 1 martie. Vezi imagini cu gardul împânzit de inimi în galeria foto.

Învățătoare: „Nu au știut cum să își manifeste aprecierea. Nu am avut voie să ne îmbrățișăm.”

Astfel, monitorulcj.ro a luat legătura cu profesori din Cluj pentru a afla cum a fost pentru ei și pentru copii acest 1 martie. Mulți dintre ei au confirmat faptul că anul acesta copiii, dar și alți profesori, au fost mai puțin entuziasmați de venirea primăverii ca în alți ani, în ciuda vremii senine de afară.

Teodora Checheriță, învățătoare la o școală din cartierul Mănăștur, a spus că totul a fost mult mai restrâns și privat decât în anii anteriori.

 „Copiii au fost mult mai timizi și mai retrași ca de obicei. Nu au știut cum să își manifeste aprecierea, căci anul acesta nu am avut voie să ne îmbrățișăm.” a declarat învățătoarea.

Profesor la facultate: „Am primit imagini cu mărțișoare”

La facultate, lucrurile au fost și mai bizare. Totul se desfășoară online la majoritatea facultăților, de anul trecut din februarie. Deși profesorii și studenții se conformează acestui sistem relativ nou, aproape toți recunosc că le-a fost greu să se adapteze și este încă destul de ciudat acest mod de funcționare a sistemului.

O profesoară de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a primit imagini cu mărțișoare de 1 martie.

„Nu am interacționat fizic cu studenții, doar ne-am urat o primăvară frumoasă la sfârșitul întâlnirii online. Am primit mesaje de la studente cu felicitări și imagini cu mărțișoare.” a explicat o profesoară de la UBB Cluj.

Ce semnifică mărțișorul?

Una din legendele simbolului primăverii ne spune că, odată, soarele a coborât pe pământ, luând chipul unui tânăr pentru a participa la o horă dintr-un sat. Zmeul cel rău, văzând că a luat chipul unui tânăr, l-a răpit și l-a închis într-o temniță, provocând suferință întregii naturi. Se spune că râurile au încetat să mai curgă și păsările nu mai cântau, până când nici copii nu mai râdeau.

Nimeni nu știa ce să facă, iar într-un moment un tânăr voinic s-a hotărât să îl înfrunte pe zmeu și să elibereze soarele. Acesta a pornit la drum, având puterea multora dintre pământeni. Călătoria tânărului a durat 3 anotimpuri: vara, toamna și iarna. Spre sfârșitul iernii, acesta a găsit castelul zmeului și s-au luptat zile întregi, până când zmeul a fost doborât.

Slăbit și grav rănit, tânărul a reușit să ajungă până la temnița soarelui și l-a eliberat, după care a murit. Sângele acestuia a curs pe zăpada albă. Soarele a urcat pe cer și a vestit venirea primarii, umplând de fericire inimile pământenilor.

De atunci, tinerii împletesc doi ciucurași, unul alb și unul roșu, oferindu-i fetelor pe care le iubesc sau celor apropiați. Roșul semnifică dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui tânărului voinic. Albul simbolizează sănătatea și puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.

O altă legendă a mărțișorului ne spune că, într-una din zile, umblând cu oile pe munte, baba Dochia a găsit o pară pe care a legat-o cu un fir de ață. Toate acestea s-au întâmplat într-o zi de 1 martie, de atunci extinzându-se obiceiul.

Articol realizat de Sarah Gherman

Ultimele Stiri
abonare newsletter