Educație

Cluj-Napoca iese din scenariul ROȘU? Boc: „Avem toate șansele ca săptămâna viitoare să schimbăm scenariul școlilor” VIDEO

Emil Boc a discutat despre situația epidemiologică în care se află municipiul Cluj-Napoca. Edilul a susținut că elevii din clasele VIII și XII ar putea reveni în bănci de săptămâna viitoare, iar restaurantele s-ar putea deschide la interior.

 

 


Aceste lucruri se pot întâmpla cu o condiție - ca rata de infectare cu COVID-19 din Cluj-Napoca să scadă sub 3 cazuri la 1.000 de locuitori. De săptămâna viitoare, Cluj-Napoca ar putea ieși din scenariul roșu.

 


Rata de infectare COVID-19 în prezent în Cluj-Napoca este de 3,07 la 1.000 de locuitori. Municipiul este foarte aproape să relaxeze câteva restricții. Emil Boc spune chiar că de săptămâna următoare, pe la final, un număr mai mare de elevi ar putea reveni la școală, în bănci, iar restaurantele să își reia activitatea:


„Sunt toate șansele ca săptămâna viitoare dacă această tendință se confirmă, de scădere, de la 3,07 cât este acum sub 3, printr-o decizie a Comitetului pentru Situații de Urgență să se reevalueze situația și posibil chiar de la sfârșitul săptămânii viitoare sau de lunea viitoare, clasele a VIII-a și a XII-a să meargă fizic la școală, ca ipoteză previzibilă datorită evoluției pe care o avem în momentul de față. Ea urmează să fie confirmată de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Mâine se împlinesc cele 14 zile de reevaluarea situației. Dacă mâine avem sub 3 la mie în municipiu și restaurantele pot să își reia activitatea. De aceea sper ca prin efortul comun pe care îl facem să revenim la normalitate”, a explicat Emil Boc, câns se afla la Școala „Ion Creangă” și prezenta modul în care se deschid școlile în municipiu.

Cum se deschid școlile la Cluj-Napoca?

Școlile din Cluj-Napoca au asigurat condiții optime pentru revenirea elevilor în bănci, dar și în cazul în care aceștia vor fi nevoiți să se întoarcă la învățământul online. Totuși, ideal ar fi ca școlile să rămână deschise.


„Obiectivul e clar: redeschiderea școlilor trebuie să se facă în cele mai sigure condiții cu putință. În al doilea rând, trebuie să asigurăm un învățământ de calitate, nu e posibil să ai la nesfârșit învățământ online și să ai și copiii bine pregătiți pentru viață. În al treilea rând, obiectivul este să împiedicăm răspândirea virusului, să insistăm la acele măsuri necesare, astfel încât virusul să nu se răspândească”, a susținut primarul.

Primarul a mai explicat și că nu își dorește ca școlile să se deschidă luni, ca marți să le închidă din nou: „De aceea fiecare dintre noi avem o responsabilitate în acest sens. Astfel încât, învățământul să poată merge mai departe.”


Situația învățământului preuniversitar din Cluj-Napoca este următoarea:

- 16.301 preșcolari din 522 de grupe - cei de la grădinițe își reiau activitatea luni dimineața, 08.02.2021
- 11.061 elevi în învățământul primar din 706 clase - își reiau activitatea luni dimineață, 08.02.2021
- creșele, grădinițele și învățământul primar -  își reiau activitatea la Cluj-Napoca pe 08.02.2021

Copiii suspecți de COVID-19, plasați în izolator până la venirea familiei

Alături de Emil Boc la Școala „Ion Creangă” se afla și Marinela Marc, Inspector Școlar General, care a făcut un apel la părinții clujeni, spunându-le să aibă mare grijă la starea de sănătate a copiilor, fiindcă ei sunt primii care pot observa modificări.

În cazul în care apar simptome la copii, aceștia vor putea fi testați sau să vor rămâne într-un izolator până la venirea familiei și a medicilor.

„I-aș ruga pe părinți să țină legătura cu școala, să monitorizeze starea copiilor proprii pentru că sunt primii care observă o modificare în starea lor. Vor avea posibilitatea să fie testați copiii dacă doresc, în cazul în care apar simptome. Dacă nu, copiii vor rămâne într-un izolator în condiții de maximă siguranță până la sosirea familiei sau a cadrelor medicale care să decidă parcursul de urmat. Cred că sunt ușor îngrijorați și emoționați cu toții (...) Eu aș vrea să fac un apel la toți cei implicați, să aibă răbdare cu copiii, să recreeze și acel confort emoțional de care au nevoie după absența atât de mare, în clasă și să le dea sentimentul de încredere că totul va fi bine. Că împreună, respectând regulile transmise la școală vom putea să încheiem cu bine anul”, a explicat Marinela Marc.

Dacă chiar vor exista cazuri de infectare cu COVID-19 în rândul copiilor, aceștia vor putea să urmărească activitățile online, de acasă, pentru o vreme. Și în cazul profesorilor vor exista proceduri particulare, conform Inspectorului Școlar General.

Ultimele Stiri
abonare newsletter