Educație

Festivitățile de absolvire, interzise și în 2021? Profesor UBB: „Mă îndoiesc că se vor ține. E cam la limită”

Festivitățile de absolvire ale facultăților din Cluj-Napoca s-ar putea ca nici în 2021 să nu se desfășoare fizic, ci online, spune Răzvan Cherecheș, expert și profesor de sănătate publică al UBB.

 

 


Consiliul Studenților Universității Babeș-Bolyai (CSUBB) din Cluj-Napoca a organizat o „dezbatere de pandemie” pentru studenți, iar invitatul principal a fost Răzvan Cherecheș.

 


Expertul le-a explicat studenților cum s-ar putea desfășura și cursurile și în 2021, mai multe despre educația online și ce se va întâmpla cu festivitățile de absolvire.

Visele studenților au fost spulberate când Cherecheș, profesor la FSPAC, le-a spus că cel mai probabil nu se vor organiza festivități, având în vedere că la sfârșitul anului universitar încă vom fi la limită, privind situația epidemiologică din țară și Cluj.


„Nu, mă îndoiesc că o să fie posibil. Festivitatea de absolvire o să fie undeva în iunie-iulie. E cam la limită. Pe acolo ritmul de vaccinare ar merge bine, dar nu m-aș baza pe asta pentru că o festivitate înseamnă o grămadă de oameni, toți adunați. Eu știu că e un moment magic, dar credeți-mă că peste 10 ani nu o să vă aduceți aminte de el de nicio culoare, dar e magic acum. Nu cred că o să se întâmple chestia asta”, a menționat Răzvan Cherecheș.

Specialistul în sănătate publică a adăugat și faptul că educația online i-a deschis ochii și consideră că reprezintă o etapă semnificativă în dezvoltarea sistemului educațional. El este de părere că ar fi normal ca, prin instalarea camerelor de filmat și a microfoanelor în sălile de curs, chiar și după pandemie, ca studenții să poată urmări cursurile de oriunde, chiar dacă nu sunt prezenți fizic la facultate.


Totodată, acest lucru se aplică și în cazul profesorilor. Ei „ar trebui” să își poată preda materia de oriunde s-ar afla.

„Cred că online-ul mi-a deschis ochii legat de cum se poate dezvolta educația. Sunt avantaje mari. Studentul să poată urmări cursurile de oriunde se află, în autobuz, la muncă (...) iar profesorul să ar trebui să poată predea de oriunde. Chiar dacă se află pe vârful unui munte”, a adăugat expertul.

abonare newsletter