Educație

GREVĂ în învățământ, la Cluj? Președinte sindicat: „Cadrele didactice ne cer să facem”

Lucia Cojocaru, liderul Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean, spune că începerea anului școlar îi îngrijorează pe mulți dintre profesori, iar intrarea în grevă a acestora nu este exclusă.

GREVĂ în învățământ, la Cluj? Președinte sindicat: „Cadrele didactice ne cer să facem” GREVĂ în învățământ, la Cluj? Președinte sindicat: „Cadrele didactice ne cer să facem”

 

 


Profesorii clujeni sunt îngrijorați în ceea ce privește începrea noului an școlar, atât în ceea ce privește sănătate lor, cât și situația financiară. Instruiți printr-un ghid transmis târziu și considerat „stufos” și nesiguri de ce va aduce data de 14 septembrie, profesorii nu exclud organizarea de proteste și greve, odată cu începerea școlii.

 


„Semnalele din teritoriu sunt îngrijorătoare, pentru că farte mulți colegi de-ai noștri ne-au semnalat faptul că aceste ghiduri care au fost trimise foarte târziu sunt foarte stufoase și de multe ori nu sunt pe înțelesul colegilor noștri. Învățătorii sunt îngrijorați că, în condițiile în care vor trebui să meargă de două ori la clasă, întrucât elevii vor fi împărțiți în două grupe, nu se va acorda plata cu ora și pentru a doua grupă. Sunt prevăzute în lege măriri salariale de la 1 septembrie, dar nu se mai acordă. Afterschool-ul este afectat și nu cred că se va putea desfășura în aceste condiții. Nu sunt alocate fonduri pentru măști, va trebui să le cumpărăm noi, probabil că se va face economie și la dezinfectanți. Sunt foarte multe neajunsuri, programa pentru clasa a VIII-a foarte târziu a apărut, la fel și manualele.

Profesorii sunt îngrijorați. Stăm pe un butoi de pulbere, care oricând poate exploda. Colegii noștri vor protesta și nu vor fi de acord cu aceste măsuri, care se iau la ora actuală. Nu au mai fost, într-adevăr, de mult proteste și lumea ne cere să facem, se întreabă ce face sindicatul. Ei bine, sindicatul este format din membrii de sindicat, nu eu sau staff-ul sindicatului face grevă, ci toți membrii sindicatului ar trebui să protesteze și să vină cu această propunere. Când vom vedea că, într-adevăr, colegii noștri sunt hotărâți să declanșăm această formă de protest, atunci vom vedea la momentul acela, probabil la începutul anului școlar”, a delcarat Lucia Cojocaru, liderul Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Cluj.


Lipsă acută de medici în școli

O altă problemă semnalată de liderul de sindicat este faptul că multe școli din județ nu au medic și nici măcar asistentă, situații asemănătoare existând chiar și în Cluj-Napoca. Lucia Cojocaru a afirmat că se așteaptă să apară cazuri de infectare cu coronavirus în rândul elevilor și a profesorilor, dar și în familiile acestora, în rândul membrilor în vârstă.

„În alte țări se testează elevii și profesorii, ori acest lucru credem că a fi imperios necesar pentru a veni în colectivitate. Apoi, în teritoriu nu sunt cadre medicale. Ar trebui la fiecare unitate de învățământ să fie măcar câte o asistentă, dar nu sunt. Hai să fim serioși, nici în Cluj nu sunt. Eu știu. la mine la școală, doamna doctor are patru sau cinci școli arondate. Nu este normal acest lucru. Eu sper să nu se declanșeze o epidemie în rândul colegilor și elevilor, dar vor fi cazuri. La copii nu se va vedea, dar ei vor duce virusul familiilor: părinților și, mai mult decât atât, bunicilor, care au un risc foarte ridicat. Spitalele vor avea un număr foarte mare de bolnavi, probabil”, a mai spus Lucia Cojocaru.


 

CITEȘTE ȘI


Noile reguli pentru anul școlar 2020-2021. Elevii nu vor putea părăsi sala de clasă nici în pauza de cinci minute!

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter