Educație

Bucăți de METEORIT, găsite de un profesor? „S-a auzit un zgomot puternic!” FOTO

Un profesor universitar susţine că fragmente de meteorit au căzut într-o localitate de pe teritoriul României.

bucati-de-meteorit-gasite-de-un-profesor-universitar-s-a-auzit-un-zgomot-puternic-foto, sursă foto: Facebook Silviu Gurlui

Conf. univ. dr. Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, din Iaşi susține că, la sud de municipiul Iaşi, s-a resimţit un zgomot puternic, specific unei explozii mari, în urma căruia casele şi clădirile ar fi vibrat iar de pe acoperişul unei case au fost recuperate bucăţi de rocă. Incidentul ar fi avut loc sâmbătă după-amiaza, în comuna Ipatele.

„Ieri, în localitatea Ipatele, aflată în sudul judeţului Iaşi, la 40 de kilometri de municipiul reşedinţă, s-a înregistrat un zgomot foarte puternic. El era asemănător celui de pe 9 iulie 2019, care a fost produs de un meteorit. De data aceasta, un localnic, Ciprian Itfime, a auzit un zgomot foarte puternic cauzat de căderea unor corpuri direct pe casă, care au ricoşat pe un pom aflat în vecinătate. Acele corpuri au fost colectate de pe sol. După zgomotul puternic de la impactul cu acoperişul, a urmat zgomotul undei de şoc din aer. Între cele două evenimente a fost un decalaj de una-două secunde. Zgomotul şi unda de şoc au fost resimţite de locuitorii de pe un areal de 40 de kilometri, după estimările mele şi relatările localnicilor. Zgomotul l-am recepţionat şi la Bacău, unde mă aflam pe un câmp”, a declarat Silviu Gurlui.Cele două corpuri, susţine profesorul universitar, sunt de culoare negricioasă, au urme argintii şi prezintă urme de arsuri, cel mai probabil de material topit. „Îmi este greu în momentul de faţă să fac mai multe afirmaţii până nu voi efectua măsurători ale proprietăţilor fizice şi chimice pentru a confirma originea corpului. Urmează să facem măsurători de precizie pentru a confirma natura acestora”, a explicat profesorul Silviu Gurlui.


CITEȘTE ȘI:

O ploaie de meteoriţi a provocat pagube şi răniți
 

abonare newsletter