Educație

Bani mai mulți pentru dascăli! Profesorii ar putea primi anual două salarii minime brute, iar cei care sunt titulari în mediul rural trei

O lege prin care profesorii vor primi mai multe tipuri de indemnizații a fost aprobată de parlament: sume de bani pentru titularizarea în mediul rural, acces la servicii medicale gratuite și bani pentru cei care ies la pensie cu măcar trei decenii de învățământ.

Bani mai mulți pentru dascăli! Profesorii ar putea primi anual două salarii minime brute, iar cei care sunt titulari în mediul rural trei Bani mai mulți pentru dascăli! Profesorii ar putea primi anual două salarii minime brute, iar cei care sunt titulari în mediul rural trei

Dascălii vor primi, în primul rând, o sumă de bani anual, de la bugetul de stat, pentru dezvoltare profesională și evoluție în carieră, pentru ca aceștia să-și cumpere materiale necesare procesului educativ. Mai exact, două salarii minime brute.

Mai mulți bani pentru titularii din mediul rural

În încercarea de a încuraja dascălii să profeseze în mediul rural, Ministerul Educației anunță că va oferi o recompensă financiară.


„Personalul didactic de predare din învăţământul de stat beneficiază anual de două salarii minime brute, din fondurile alocate de la bugetul de stat, pentru dezvoltare profesională şi evoluţie în carieră, precum şi pentru achiziţionarea de materiale didactice şi auxiliare didactice curriculare necesare procesului instructiv/educativ.

Cadrele didactice care se titularizează în mediul rural beneficiază, în termen de un an, de o indemnizaţie de instalare în cuantum de 3 salarii medii brute pe economie, sub condiţia de a preda pe post/catedră în mediul rural cel puţin 5 ani şcolari efectivi.”, se arată în proiectul de lege care a fost adoptat tacit în plenul Camerei Deputaţilor, în şedinţa de marţi. 


În condițiile în care nu va dori să rămână să predea cinci ani în mediul rural, profesorul va trebui să restituie banii primiți.

„Cadrul didactic este obligat să restituie parţial indemnizaţia dacă înainte de împlinirea termenului de 5 ani îşi schimbă locul de muncă din mediul rural în mediul urban, în cazul suspendării contractului individual de muncă pe perioada concediului fără plată, precum şi în cazul demisiei. Indemnizaţia se restituie proporţional cu numărul de ani şcolari în care nu şi-a desfăşurat activitatea în mediul rural”, se mai arată în proiect care urmează să ajungă la Senat.


Alte beneficii pentru profesori

De asemenea, profesorii cu o vechime efectivă în învăţământ de peste 30 de ani beneficiază, la data încetării contractului individual de muncă în vederea pensionării pentru limită de vârstă, de o indemnizaţie în cuantum de 6 salarii medii brute pe economie, din fonduri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei.

Câți bani vor trebui de la bugetul de stat?

Impactul bugetar al acestor măsuri ar fi de de peste 1 miliard lei, potrivit chiar calculelor inițiatorilor. Prevederile au fost adoptate marți de Senat ca amendamente în proiectul de adoptare a unei ordonanțe de urgență a Guvernului din domeniul educației. Senatul este for decizional al Parlamentului în acest caz. Proiectul de lege din care au fost preluate amendamentele a fost inițiat de PSD la finele lunii octombrie, fiind adoptat tacit de Camerei Deputaților.


Mediul privat este nemulțumit de faptul că bugetarii sunt privilegiați în privința asta. În timp ce milioane de angajaţi din mediul privat sunt fie în şomaj, fie tremură pentru ziua de mâine, românii care lucrează în sistemul bugetar primesc din ce în ce mai mulți bani și nu pară să își facă griji pentru viitor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter