Educație

Programul „Masa caldă”. Director: „Habar n-au avut inițiatorii și habar nu au nici acum”

Ordonanța care prevede Masa caldă în 150 de școli a fost publicată în Monitorul Oficial. Programul „Masa Caldă”ar putea intra în vigoare abia peste 30 de zile, dacă autoritățile fac norme de aplicare.

Masa caldă de 10 lei/zi sau pachet alimentar de aceeași valoare, asta ar urma să primească circa 65.343 de elevi din 150 de școli, potrivit Ordonanței publicate în Monitorul Oficial.

Printre cele 150 de școli se numără trei din județul Cluj. Mai exact, este vorba despre Colegiul Pedagogic „Gheorghe Lazăr”, Colegiul de Servicii în Turism „Napoca” și Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”.


Ministerul a decis extinderea Programului Masa caldă în şcoli de la 50 la 150 de școli, după ce inițial propusese în dezbatere publică un proiect cu extinderea la 100 de școli. Autoritățile arată că extinderea programului pilot are loc după ce timp de 3 ani au fost înregistrate rezultate vizibile în privința reducerii abandonului școlar: “Din statisticile realizate în urma feedback-ului primit prin intermediul rapoartelor finale, s-a observat o îmbunătățire considerabilă a frecvenței elevilor la cursuri, față de anii precedenți, astfel: dacă anterior implementării Programului în anul şcolar 2016-2017, s-a înregistrat o rată a abandonului şcolar de 6,1%, în urma derulării Programului-pilot, aceasta a scăzut la 4,3% , ajungând ca la finele anului şcolar 2017-2018, să fie de 1,3%. În anul 2019 s-a constatat că programul a condus chiar la eradicarea fenomenului de abandon școlar, în unele unități de învățământ”, se arată în fundamentarea proiectului.

81.983 mii lei pentru implementarea programului

Suma estimată, necesară implementării programului pentru anul 2020, este de 81.983 mii lei, după ce inițial în documentul pus în dezbatere publică luna trecută suma era de 104 milioane lei.


Proiectul prin care se acordă o masă caldă de prânz elevilor se confruntă cu nenumărate probleme, susținea de curând într-un interviu pentru Edupedu.ro Mircea Bertea, directorul Colegiului Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr”, Cluj-Napoca. Acesta spune că „cine a gândit programul Masa caldă în școli nu s-a gândit şi la cum îl vor aplica școlile. Au lăsat pe seama autorităților locale și a școlilor să se descurce. (…) Habar n-au avut inițiatorii și habar nu au nici acum, la a treia ediție (desi au triplat numărul de școli!) cine suntem, ce facem si ce probleme avem noi ca școală în proiect”. Colegiul Național Pedagogic din Cluj este în Programul-pilot de la înființarea sa, din 2016.

Ce mănâncă elevii în programul Masa caldă (propunerile sunt avizate de Ministerul Educației și de Institutul de Sănătate Publică):
Ciorbă de legume
Supă de pui cu legume
Ciorbă de văcuță cu legume
Legume cu piept de pui la grătar
Mâncare de mazăre cu piept de pui
Pilaf cu legume și ficăței de pui
Piure de morcov cu grătar de pui
Piure de cartofi cu piept de curcan
Mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor
Ghiveci de legume cu pui
Orez cu legume și pui la tava
Sufleu de broccoli cu brânză
Cartofi gratinați cu piept de pui la grătar
Tocană de legume cu orez brun
Piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume
Omletă cu legume (ardei, ciuperci, ceapă verde) și brânză telemea
Sufleu de conopidă, broccoli și brânză la cuptor
Dovlecel umplut cu brânză la cuptor
Ciuperci la cuptor umplute cu brânză (pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani)
Macaroane cu brânză
Cartofi franțuzești (la cuptor cu brânză şi ou)
Quinoa cu legume
Sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume (roşii, castravete, salată)
Sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude (gogoșar, varză, morcov).
Salată de fructe (măr, pară, caisă, piersică, banană, portocală)

abonare newsletter