Educație

Sfaturi pentru BAC. O profesoară de limba română a transmis câteva gânduri înainte de examen

Examenul de Limba și literatura română este proba cu care absolvenții claselor a XII-a încep examenele scrise din cadrul Bacalaureatului 2019.

Raluca Vlaicu, o profesoară de limba și literatura română din Cluj-Napoca a transmis elevilor câteva sfaturi în ceea ce privește examenul de luni.

Desigur, există sfaturi generale, pe care orice profesor, indiferent de circumstanță, le oferă elevilor: să aibă grijă la cum își gestionează timpul, să citească cu atenție textele și cerințele și să fie atenți să răspundă la toate exercițiile.


Raluca Vlaicu a dorit să le ofere câteva sfaturi despre care crede că ar fi utile, după ani de experiență.

Înțelegerea textului la prima vedere


Subiectul I A urmărește înțelegerea unui text  la prima vedere și producerea de mesaj scris.

„Recomand elevilor sa citească de mai multe ori cerința și textul și să nu se rezume la răspunsuri telegrafice. Ei trebuie sa demonstreze faptul că dupa cei 12 ani de școală se pot exprima în mod  clar și coerent, explicând sintagme din text, identificând trăsături specifice personajelor, textului etc”, a transmis Raluca Vlaicu.


Susținerea argumentată a unei opinii

Subiectul I B verifica capacitatea elevilor de argumentare printr-un text scris.


„Este deosebit de important ca elevul să poată construi o ipoteză, pe care să o poată susține și demonstra cu argumente și exemple valide. De asemenea, se urmărește folosirea conectorilor specifici, precum și organizarea și coerența idelilor susținute”, a transmis profesoara.

Textul care spune o poveste


Subiectul al II-lea presupune capacitatea de-a opera cu concepte din teoria literară, realizând o analiza de text liric, epic sau dramatic.

„Din propria experiență am observat ca elevilor le este teama de cuvinte. Îi îndemn să citească cu mare atenție textul de analizat, pentru că acesta le vorbește. Textul literar spune o poveste sau transmite și naște stări și sentimente. Acestea, ulterior, trebuie așternute pe hârtie, ajutându-se de conceptele literare învățate”, a continuat cadrul didactic.

Bagajul literar

Cel din urmă subiect verifică atât cunoștințele cât și competentele dobândite de către elevi.

„Este un subiect amplu, de sinteza, care poate fi considerat o oglinda a activității absolventului, din anii de liceu. Obținerea punctajului maxim la acest subiect implica lectura, studiu, seriozitate și maturitate, urmărindu-se: cunoașterea conținuturilor, cunoștințe privind istoria literaturii, terminologie literară, precum și organizarea și coerenta idelilor in scris”, a explicat dascălul.

Raluca Vlaicu a dorit să le transmită, de asemenea și un mesaj de încurajare tinerilor care urmează să susțină Bacalaureatul.

„Le urez succes tuturor celor care susțin examenul maturității și ii îndemn sa fie atenți și încrezători in ceea ce au învățat pe parcursul anilor de liceu”, a transmis profesoara.

Examenul scris de Limba și literatura română din cadrul Bacalaureatului 2019 începe luni, 1 iulie, la ora 9:00, iar absolvenții claselor a XII-a au la dispoziție 3 ore pentru a rezolva subiectele.

Calendar BAC 2019 Sesiunea iunie-iulie 2019

1 iulie 2019                    Limba și literatura română – proba Ea) – examen scris

2 iulie 2019                    Limba și literatura maternă – proba Eb) – examen scris

3 iulie 2019                    Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – examen scris

 

Examen la Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională

Examen la Istorie – pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus

4 iulie 2019                  Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – examen scris

Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:

Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională

Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus

 

8 iulie 2019             Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)

9-12 iulie 2019       Rezolvarea contestațiilor

13 iulie 2019           Afișarea rezultatelor finale

abonare newsletter