Educație

Unul dintre cele mai mari licee din Mănăștur dispare. Colegiul „Edmond Nicolau” se identifică cu cartierul încă din 1977

Din cauza numărului mic de elevi înscriși în ultimii ani la Liceul „Edmond Nicolau”, clasele care au rămas se mută la altă instituție din zonă. Clădirea va fi ocupată de elevii Școlii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu”, care de mulți ani are probleme cu numărul mare de copii și lipsa spațiului.

La 15 septembrie 1977 lua fiinţă în marele cartier Mănăştur din Cluj-Napoca, nu departe de pădurea Făget, primul liceu de electrotehnică din judeţul Cluj, sub denumirea de “Liceul industrial nr. 8”. În primul an, în componenţa şcolii intrau 2 clase a IX-a de electronică, 2 clase a IX- a de mecanică, 2 clase a X-a de electrotehnică şi o clasă a XI-a de mecanică/prelucrători prin aşchiere.

În anii următori, pe lângă liceu a luat fiinţă şi Şcoala Profesională nr. 4 şi Şcoala de maiştri. Din anul 1984 până în anul 1989, liceul a funcţionat sub patronajul principal al întreprinderii I.E.I.A., întreprindere la care efectuau practica majoritatea elevilor şi care îi angaja pe cei mai buni dintre ei.


La aniversarea a 20 de ani de existenţă, în anul 1997, şcoala a primit un nou nume: Grupul Școlar Electrotehnic „Edmond Nicolau”, iar din 1 septembrie 2008 este Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”.

Colegiul a oferit timp de peste patru decenii tinerilor interesați să învețe o meserie, condiții optime pentru formarea lor profesională şi îmbogaţirea culturii generale, devenind, în timp, o instituție care se identifică cu cartierul Mănăștur.


„Edmond Nicolau” închide porțile

Numărul tot mai mic de elevi interesați să învețe o meserie a determinat reducerea numărului de clase a Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau”. Din acest motiv, cele câteva clase care au rămas se vor comasa cu cele de la Colegiul Tehnic de Comunicații „Augustin Maior”.

„Fiind foarte puține clase, cinci, colegiul s-a desfințat. Clasele care au rămas se mută la Maior”, a spus Valentin Cuibus, șeful IȘJ Cluj.


Se rezolvă situația lipsei de spațiu la „Școala Iuliu Hațieganu”

Elevii de la Școala „Iuliu Hațieganu” din cartierul Mănăștur, care intră în clasele de a III-a și a IV-a începând cu anul școlar viitor, nu vor mai merge la cursuri după-amiaza. Cele zece clase urmează să fie mutate în clădirea Colegiul „Edmond Nicolau” din același carier.

„Ei au probleme cu spațiul, au fost multe clase de după-amiaza, iar o parte din clase se muta pe fosta locație a Colegiului „Edmond Nicolau”, așa că elevii vor putea merge la ore de dimineața, nu după masa”, a explicat Cuibus.


Școala „Iuliu Hațieganu”, una dintre cele mai bine cotate instituții de învățămât din cartierul Mănăștur se luptă de ani de zile pentru un spațiu mai mare. Din cauza numărului foarte mari de elevi, mulți copii trebuiau să meargă la școală după-masa. Atât părinții cât și profesorii s-au luptat pentru a rezolva această problemă. În final, soluția a fost găsită.

Noi am propus ca elevii claselor a III-a și a IV-a, din anul școlar viitor, având în vedere că în clădirea de pe strada Grigore Alexandrescu ei ar trebui să vină în ciclul de după-masă, de la ora 12 până la 16, le-am propus părinților să accepte să își desfășoare activitata acești copii într-o altă locație și anume la Edmond Nicolau. Randamentul copiilor care merg la ore după-masa este mult scăzut, posibilitatea de a avea activități extrașcolare este limitată și atunci școala a încercat să le ofere unora dintre ei, în funcție de potențialul clădirii și posibilitatea de a face înainte de oră. Dar spațiul fiind limitat la cabinete foarte mici, sigur că și oferta era limitată, părinții putând să își aducă într-un număr restrâns copiii pentru acest tip de activitate”, a explicat Carmen Stănescu, directorul Școlii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu”.


Transport pentru cei mici

Conducerea școlii „Iuliu Hațieganu” a înaintat cereri administrației locale pentru ca autobuzele pentru elevi să circule și în zona celor două școli, pentru ca cei mici să ajungă cu bine la noua clădire în care vor învăța.

„Noi am solicitat Primăriei, Inspectoratului Școlar și celor de la CTP asigurarea transportului elevilor, având în vedere că ei sunt mici și au domiciuliul în zona școlii noastre. Presupunem că ne vor include în programul acesta prin care cei mici beneficiază de transport gratuit la școală”, a completat Carmen Stănescu.

abonare newsletter