Educație

Trepidații în educație, se anunță proteste: „Andronescu pune lacătul pe mai multe licee!”

Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret” avertizează asupra creșterii abandonului școlar. Clujul se află printre județele vizate!

Reprezentanții FSE consideră că Ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) privind repartizarea, pe judeţe, a cifrelor de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat, în anul şcolar 2019-20, va conduce la creşterea abandonului şcolar, întrucât multe dintre inspectoratele judeţene sunt în situaţia de a tăia până la 35 de clase de liceu şi de a le transforma în clase de şcoală profesională.

„Prin ordinul emis, ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu pune lacătul pe mai multe licee din ţară şi le transformă în şcoli profesionale. Nu spunem că nu suntem de acord cu reformarea sistemului, dar reforma trebuie făcută în urma unei analize în teritoriu, şi nu din biroul ministrului, peste noapte!”, a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedintele FSE „Spiru Haret”.


„Riscăm, dacă acest ordin nu se schimbă, să ne trezim cu o creştere a abandonului şcolar. Sunt judeţe precum Dolj, Olt, Sibiu, Brăila, Vâlcea, Timiş, Iaşi, Cluj, Braşov, Teleorman, unde inspectoratele au diminuat deja locurile la liceu, iar acum sunt puse în situaţia de a mai reduce până la 34 de clase. În plus, există riscul ca multe cadre didactice să fie disponibilizate”, a completat Marius Ovidiu Nistor.

Sindicaliştii subliniază că actul normativ nu a fost supus dezbaterii în cadrul Comisiei de Dialog Social, forul care avizează sau nu actele propuse de MEN. „În condiţiile în care MEN nu va reveni asupra actului normativ, federaţia, în colaborare cu asociaţiile de părinţi şi elevi, va demara acţiuni de protest”, avertizează liderii federaţiei.

abonare newsletter