Educație

Începe înscrierea copiilor la grădiniță. Află toate informațiile necesare

Reînscrierea copiilor la grădiniță începe mâine, 4 mai, iar înscrierea nou-veniților debutează în 23 mai. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj asigură părinții că niciun copil nu va rămâne fără loc la grădiniță, cu toate că nu știu câte locuri sunt disponibile în unitățile de învățământ preșcolar.

Începe înscrierea copiilor la grădiniță. Află toate informațiile necesare Începe înscrierea copiilor la grădiniță. Află toate informațiile necesare

Mâine, 4 mai începe reînscrierea copiilor la grădiniță, urmând ca după această etapă să înceapă înscrierea nou-veniților. Cu două săptămâni înainte de etapa înscrierilor, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) nu știu câte locuri sunt disponibile în grădinițele din municipiu, dar îi asigură pe părinți că niciun copil nu va rămâne pe dinafară. “Nu putem vorbi despre un număr exact de locuri în grădinițe. Vom avansa unul după etapa reînscrierilor, care începe în 4 mai și durează până în 20 mai. Revenim cu un număr după etapa reînscrierilor când vom ști și câți dintre elevii de grupa mare nu s-au reînscris pentru că pleacă din toamnă la clasa pregătitoare”, a declarat Andreea Coroian Goldiș, purtătorul de cuvânt al ISJ Cluj.

Reprezentanta ISJ Cluj a adăugat că din experiența anilor anteriori, toți copiii vor fi cuprinși în învățământul preșcolar. “Nu ne facem probleme cu privire la depășirea numărului locurilor de numărul înscrișilor, întrucât experiența ultimilor ani a arătat că în județul Cluj există infrastructura necesară pentru a fi cuprinși toți preșcolarii în grupele de grădiniță”, a precizat Andreea Coroian Goldiș.


Înscrierea nou-veniților, în două etape

Reînscrierea copiilor care frecventează grădinița în acest an şcolar şi doresc să o frecventeze şi în anul şcolar 2016-2017 începe mâine și se încheie în 20 mai, iar înscrierile nou-veniților au loc în două etape: 23 mai - 17 iunie, respectiv 27 iunie - 29 iulie.

Orarul reînscrierilor şi al înscrierilor va fi stabilit de conducerea unităţii de învăţământ şi va fi afişat, la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, pentru informarea părinţilor şi a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia (dacă există), şi pe site-ul inspectoratelor şcolare.


Care sunt criteriile de departajare

Ocuparea locurilor libere, după finalizarea etapei de reînscrieri, se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv: grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) şi grupa mică (copii de 3 ani). Pot fi înscrişi în grupa mică şi copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 3 ani.

Potrivit Ministerului Educației, în situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departaje generale (stabilite de Ministerul Educaţiei) şi criterii de departajare specifice (elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar).


Criteriile generale de care se ține cont sunt următoarele: copil orfan de unul sau ambii părinți, copil crescut în centru de plasament, existența unui frate/soră înmatriculat/ă în grădinița respectivă, existența unui certificat de handicap.

Cererile respinse fie ca urmare a opţiunilor insuficiente din fişa de înscriere, fie din cauza absenţei locurilor la unitatea de învăţământ dorită, vor putea fi redepuse şi aprobate în etapele imediat următoare sau în etapa de ajustări, programată în perioada 1 - 31 august.


 Ce obligații au grădinițele

Conform Ministerului Educației, pentru asigurarea transparenţei procesului de reînscriere/înscriere, conducerile unităţilor de învăţământ preşcolar vor afişa, la vedere, pentru toţi cei interesaţi, următoarele informaţii: capacitatea instituţiei (număr de copii pentru care a fost proiectată); numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2016-2017 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare); criteriile generale şi criteriile specifice pentru înscrierea copiilor; numărul de copii reînscrişi/înscrişi zilnic (în perioada stabilită) din totalul disponibil.

Ultimele Stiri
abonare newsletter