Educație

Elevii de la Onisifor Ghibu şi-au luat clasa înapoi

După protestul organizat de părinți, elevi și profesori împotriva desființării unei clase de a IX-a de la Liceul Onisifor Ghibu, ISJ a dat astăzi verdictul.

Săptămâna trecută, la Liceul Onisifor Ghibu profesorii, elevii şi părinții s-au opus desființării unei clase de a IX-a începând cu anul școlar 2016-2017, lansând protestul ”Ne vrem clasa înapoi”. Luni, după o ședință a consiliului de administrație, s-a decis că liceul va avea și în anul școlar următor trei clase cu predare în limba română și una cu predare în limba maghiară.

În cadrul ședinței consiliului de administrație, ISJ Cluj a aprobat cererea părinților de a se păstra acea clasă. ”Toată lumea s-a grăbit să ia atitudine înainte de a se finaliza toate discuțiile. Pentru că totul era o discuție pe un proiect. Finalizarea acestuia a fost în cursul dimineții de astăzi (luni – n.red.). Am stabilit pentru acest an și nu pentru că am fi considerat noi sau din cauza presiunilor ci pentru că atâta timp cât lucrurile sunt corecte din toate punctele de vedere, recunosc că la un sistem de mărimea asta cu 100. 000 de elevi, vă dați seama că presiuni sunt din cincizeci de părți”, a declarat, la Radio Cluj, Valentin Cuibus, șeful ISJ.


Inspectorul şcolar general a adăugat că această problemă a fost cauzată de lipsa comunicării, în ideea în care reprezentanții liceului nu au știut cu suficient timp înainte, însă asigură că acest incident nu se va mai repeta. Se vor anunța din timp clasele care vor fi reduse.

 ”A fost vorba de faptul că nu au știut cu suficient timp înainte, lucru care nu se va mai întâmpla altă dată. Se va ști dinainte acolo unde o să se taie. În rest, nu vreau să comentez faptul că poate era mai potrivit cât timp s-a pus problema cu o clasă mai puțin ca acea să fie de mate-info și nu de științe, dar aia era opțiunea consiliului de administrație a școlii. În rest noi am analizat și am discutatat cu mai mulți părinți care au fost la noi și în final asta a fost hotărârea pe care noi am luat-o din datele pe care noi le avem acum”, a explicat Cuibus.


Anul viitor, vor fi 200 de absolvenţi de clasa a VIII-a în minus în municipiul Cluj-Napoca, astfel că se vor pierde 8 clase. Însă se va tăia egal, patru de profil teoretic și patru de la profilul tehnologic.

”Sunt cu vreo 200 de elevi mai puțini anul viitor, deci se va merge evident din nou pe o scădere, lucru pe care nu îl putem gestiona noi. Noi putem gestiona locurile. În două săptămâni, trei cel mult o să le dăm criteriile de care se va ține cont anul viitor: rezultatele de la bac, rezulatele obținute la clasa a VIII-a, cu o precizare că este important și la Ghibu și la altă lume. Rezultate la bac înseamnă numărul de elevi absolvenți de clasa a XII-a”, a conchis şeful ISJ.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter