Educație

Harry Potter şi lumea magică a poţiunilor, expoziţie deschisă de Colecţia de Istorie a Farmaciei

O expoziţie despre lumea magică a poţiunilor va fi deschisă săptămâna aceasta la Colecţia de Istorie a Farmaciei din Cluj, iar personajul care îi va ghida pe vizitatori va fi Harry Potter.

“Copiii, părinţii şi bunicii sunt invitaţi să intre în lumea magică a poţiunilor, plantelor şi a prafurilor vindecătoare, într-o ambianţă medievală autentică a Colecţiei de Istorie a Farmaciei, incursiune în care vor fi însoţiţi de Harry Potter, personaj care nu mai are nevoie de prezentări. Harry Potter nu doar va ghida vizitatorii, ci va realiza şi demonstraţii de magie în fiecare sală a vechii farmacii! Cu această ocazie, vom lansa şi catalogul expoziţiei, sub forma unei cărţi pentru copii”, se arată într-un comunicat.

Organizatorii expoziţiei doresc ca prin acest eveniment nu doar să atragă atenţia asupra uneia dintre cele mai vechi colecţii expoziţionale din Cluj, dar şi asupra faptului că micul muzeu al farmaciei este în pericol de evacuare după ce clădirea a fost retrocedată.


Vizitatorii sunt astfel invitaţi să se alăture demersului conducerii Muzeului Naţional de Istorie Transilvaniei, de care ţine Colecţia de Istorie a Farmaciei, de a salva aşa numitul „muzeu al farmaciei”.

„Invităm clujenii să nu piardă acest eveniment deosebit ţinând cont că acest muzeu unic este în pericol de evacuare. Ne puteţi sprijini în încercarea noastră de a salva Colecţia de Istorie a Farmaciei semnând petiţia online la http://www.petitieonline.net/petitie/31014138/semneaza sau puteţi intra gratuit în muzeu pentru a o semna!”, se mai arată în comunicat.


Clădirea istorică care găzduieşte astăzi Colecţia de Istorie a Farmaciei şi care a funcţionat ca farmacie încă din secolul XVI a fost retrocedată recent, iar noii proprietari doresc să o vândă. Conducerea MNIT a primit până în prezent două somaţii de evacuare.

Muzeul se află într-o situaţie dificilă şi din cauza faptului că piesele Colecţiei, fiind de patrimoniu, nu pot fi relocate cu uşurinţă, pentru că trebuie respectate o serie de reglementări referitoare la microclimatul în care trebuie păstrate pentru a nu se degrada sau la securitate.


Primăria Cluj-Napoca a demarat deja negocierile cu proprietarii clădirii, însă nu s-a luat nicio decizie în condiţiile în care preţul cerut de aceştia este considerat destul de mare.

Expoziţia „Harry Potter şi adevărata istorie a farmaciei” va fi deschisă sâmbătă la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, în sediul Colecţiei de Istorie a Farmaciei din Piaţa Unirii. Expoziţia este realizată cu sprijinul: Muzeului de Zoologie Cluj-Napoca, Universităţii Babeş-Bolyai, Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca şi Magic Puppet.

abonare newsletter