Educație

UBB Cluj a participat la cea de-a 24-a Conferinţă AUDEM din Sarajevo

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a participat, în perioada 13-15 octombrie 2013, la cea de-a XXIV-a Conferinţă Anuală a Alianţei Universităţilor pentru Democraţie (AUDEM), cu tema „Democracy & the University in a Turbulent World”, care a avut loc la Universitatea din Sarajevo.

La actuala ediţie au fost prezenţi peste 90 de participanţi  din peste 16 ţări printre care SUA, Germania, Polonia, Ungaria, România, Bosnia şi Hertegovina, Ucraina, Croaţia, Franţa, Serbia, Emiratele Arabe Unite, Georgia, Egipt, Turcia, Bulgaria, Federaţia Rusă etc., care au susţinut circa 50 de comunicǎri, prezentate în 8 secţiuni.

Deschiderea oficială a conferinţei a avut loc în Sala de festivităţi a Universitǎtii, la care au luat cuvântul: prof. univ. dr. Peter Cooper, preşedintele AUDEM, prof. univ. dr. Muharen Avdispahić, rectorul Universităţii din Sarajevo, Śaćir Filandra, decanul Facultǎţii de Ştiinţe Politice, Sanela Sandić, coordonator de proiecte la Universitatea gazdǎ iar conferinţa inauguralǎ a fost rostitǎ de dr. Svetlana Broz, nepoata lui Iosip Broz Tito.


Din partea UBB Cluj, la actuala ediţie a conferinţei, au susţinut comunicǎri: Natalia Cugleşan şi Ştefana Ignea, de la Facultatea de Istorie (EU 2.0 in Secondary Schools in Romania and Republic of Moldova. A project Supported by the European Comission), precum şi Sonia Pavlenko şi Cristina Bojan, de la Facultatea de Studii Europene (Investing in our Future? Higher Education in Europe – Third Mission. Funding, Democracy and Outcomes).

Prof. univ. dr. Ugo Vlaisavljević, prorector cu relaţiile intrenaţionale, de la Universitatea gazdǎ, şi-a exprimat dorinţa de a stabili o colaborare cu Universitatea Babeş-Bolyai. De asemenea, Excelenţa Sa, Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Bosnia şi Herţegovina, domnul Filip Teodorescu, precum şi consilierul Ambasadei României, dr. Dorin Popescu, şi-au arǎtat, cu ocazia vizitei fǎcute la Ambasadǎ, disponibilitatea de a contribui la stabilirea acestor relaţii de colaborare, inclusiv cu Universitatea de Est din Sarajevo (unde se studiazǎ în limba sârbǎ).


Alianţei Universităţilor pentru Democraţie (AUDEM) a fost fondată în anul 1990, la Budapesta, din partea Universităţii Babeş-Bolyai actul de înfiinţare fiind semnat de Rectorul de atunci al Universităţii, Acad. Ionel Haiduc, în prezent Preşedintele Academiei Române. Toţi rectorii care au urmat la conducerea UBB (prof. univ. dr. Andrei Marga, prof. univ. dr. Nicolae Bocşan şi Acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop) au sprijinit participarea unei delegaţii de la UBB la fiecare conferinţă anuală AUDEM. De asemenea, încă de la înfiinţare, AUDEM a avut în bord un reprezentant de la UBB (profesorii Dan Stegăroiu, Mircea Maniu şi Ilie Rad).

Ultimele Stiri
abonare newsletter