Educație

Lucrările la Școala Gimnazială Nicolae Iorga, mai scumpe. Boc: „Plantăm 55 de arbori cu balot”

Școala Nicolae Iorga din cartierul Iris este unitatea de învățământ cea mai recent renovată din municipiul Cluj-Napoca. Costurile lucrărilor cresc, „în ultimul moment”, cu jumătate de milion de lei.

FOTO: Facebook/ Emil Boc FOTO: Facebook/ Emil Boc

 

 


Școala Nicolae Iorga din cartierul Iris este unitatea de învățământ cea mai recent renovată din municipiul Cluj-Napoca. Săptămâna viitoare va fi demarat procesul de recepție, astfel încât elevii vor începe noul an școlar într-o clădire modernizată.

 


Cu toate acestea, pe ultima sută de metri, lucrările la unitatea de învățământ se scumpesc, potrivit unui proiect de hotărâre de pe ordinea de zi a ședinței de îndată a consiliului local ce a avut loc astăzi. Potrivit documentului, pe parcursul execuției lucrărilor, au intervenit schimbări de soluții de amenajare a terenului și dotări suplimentare.

„Pentru că ne apropiem de faza finală, de recepție a lucrărilor, am solicitat această intervenție de modificare a indicatorilor tehnico-economici pentru a aduce două îmbunătățiri importante la această școală. În primul rând, este vorba de plantarea a 55 de arbori cu balot, cu dimensiuni între 20-25 de centimetri diametru. Spațiul de la Școala Iorga permiteplantarea de copaci și aceasta ar trebui să fie pentru orice proiectant o prioritate, indiferent că este vorba de o investiție publică sau privată. De asemenea, vor fi amplasate sistem de irigație automat și gazon. Partea plinăa paharului este că proiectul ne permite să facem aceste îmbunătățiri. Vă asigur că această școală din cartierul Iris va fi comparabilă cu orice școală dintr-o capitală europeană în privința dotărilor”, a arătat primarul Emil Boc, în cadrul ședinței de joi. 


În 2022, proiectul a fost aprobat de consilierii locali cu valoarea de 26.221.296,72 lei fără TVA. Acum, constructorul cere suplimentarea sumei alocate cu 448.722 lei fără TVA, până la o valoare de 26.670.019,09 lei fără TVA.

Progresul proiectului la această dată este de 99,2%, lucrările fiind realizate de SC AXIAL CONSTRUCT INVEST SRL. Printre lucrările care, potrivit constructorului, au dus la creșterea valorii lucrărilor se numără montarea unui sistem de irigatii automatizat, montarea unui gazon rulou și plantarea unui număr de 55 de arbori, precum și montarea unor bănci în sala de sport în vederea utilizării eficiente a spațiului perimetral incintei, în timpul activităților sportive. De asemenea, au fost montate rulouri de gazon și bănci adiacent pereților interiori ai sălii de sport.


„Până la începutul anului școlar, vom avea trei școli nou-nouțe, care vor intra în folosință publică și vor fi redate elevilor și profesorilor: Școala Iuliu Hațieganu, Seminarul Ortodox și Școala Nicolae Iorga. Vreau să știți că în ultimii 10 ani, la Cluj-Napoca s-a construit echivalentul a șase școli cu peste 400 de elevi fiecare. Asta înseamnă 8 corpuri noi de clădiri, 7 corpuri supraetajate și 5 corpuri modernizate, pentru un total de peste 2.500 de elevi. E vorba de investiții de peste 42 de milioane de euro în aceste școli. Se mai adaugă, la acestea, 4 săli noi de sport și 4 săli extinse și mordernizate. Și la Școala Iorga vom avea o sală de sport de ultimă generație, disponibilă inclusiv pentru competiții sportive de nivel național. De asemenea, școala are panouri fotovoltaice, table interactive, iluminat cu LED, echipamente de ultimă generație. În interior, toate lucrurile sunt finalizate, poate să înceapă mâine școala fără nicio problemă”, a mai arătat edilul clujean.

Proiectul de modernizare a făcut posibil majorarea numărului pentru elevi, de la 240 la 630 locuri pentru elevi, prin creșterea numărului de săli de curs dar și a laboratoarelor necesare în defășurarea activității didactice.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Lucrările la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” au fost finalizate, urmează recepția. Elevii vor începe anul școlar într-o clădire modernizată

Ultimele Stiri
abonare newsletter