Educație

UBB Cluj-Napoca, cea mai performantă universitate din România în clasamentul Leiden din 2023

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă prima poziție în țară în rankingul internațional Leiden.

UBB, cea mai bună universitate din România / Foto: monitorulcj.ro UBB, cea mai bună universitate din România / Foto: monitorulcj.ro

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă prima poziție în țară în rankingul internațional Leiden, făcut public azi, 21 iunie 2023, ranking inclus în metaranking-urile naționale/universitare din țară. 


 

La nivel internațional UBB ocupă în acest an poziția 1058 din 1411 de universități incluse în acest clasament și din aproximativ 30.000 de universități existente la nivel internațional.


Pe domenii, UBB ocupă în țară (1) prima poziție în Științele vieții și ale pământului și Științe sociale și umaniste, (2) locul doi în Matematică și știința computerelor și în Inginerie și științe fizice și (3) locul trei în Științe biomedicale și ale sănătății.

Rankingul Leiden este unul de cercetare academică, bazat pe publicații indexate Web of Science, analizate atât cantitativ (numărul publicațiilor de tip articol), cât și calitativ (numărul/proporția articolelor din Top 10% din domeniu).


Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, declară că: „Sigur că mă bucură această performanță, mai ales că spre deosebire de universitățile cu profil dominant biomedical/tehnic/științele vieții, UBB are un număr mai redus de specializări și personal academic care se exprimă mai ales prin indicatorii incluși în acest clasament (doar publicații Web of Science, ignorându-se cărțile/capitolele de carte). Mă bucur de asemenea că noile construcții începute de UBB în zona ingineriei și „biomedical” se văd tot mai constant în topuri și în mai multe clasamente. Sunt însă îngrijorat că, ca urmare a fragmentării mediului academic românesc (mai ales în centrele academice tradiționale), alte țări cresc mai mult și mai repede ca noi. În fine, în spiritul CoARA, reamintesc că rankingurile sunt un „proxi” util în analize comparative orientative, nu diagnostice precise și definitive și felicit toate universitățile românești incluse în acest clasament de referință internațională.”

UBB a ocupat în acest an prima poziție în țară în cele mai relevante clasamente academice internaționale globale ale universităților (incluse în metarankinguri), făcute public până acum: „Scimago”,  „CWUR” și „Leiden”.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Patru studenți UMF Cluj, paramedici SMURD, au câștigat locul I la un concurs internațional de simulare în medicină de urgență

Admitere UBB. Câte locuri scoate la concurs cea mai mare universitate din țară? Programe noi de studiu la licență, master și doctorat european

Ultimele Stiri
abonare newsletter