Educație

Guvernul a adoptat majorarea de 1000 de lei a venitului profesorilor și anunță încheierea negocierilor. Sindicatele din educație: Greva continuă!

Cabinetul Ciucă anunță încheierea negocierilor cu sindicatele din învățământ în urma adoptării ordonanței de urgență privind creșterea cu 1000 de lei brut a venitului profesorilor. Sidicaliștii resping oferta Guvernului și continuă greva.

Greva din învățământ va continua. Guvernul a anunțat încheierea negocierilor privind majorarea veniturilor din educație/Foto: FSLI România Facebook.com Greva din învățământ va continua. Guvernul a anunțat încheierea negocierilor privind majorarea veniturilor din educație/Foto: FSLI România Facebook.com

 

 


Executivul le-a propus cadrelor didactice și personalului nedidactic o creștere salarială de 1000 de lei brut, respectiv 400 de lei brut, urmată de o majorare a salariilor etapizată în următorii trei ani, prin viitoarea lege a salarizării. 

 


Chiar dacă oferta de miercuri a fost respinsă de cadrele didactice care au protestat în stradă, Guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență în acest sens. 

Ordonanţa de urgenţă privind educaţia a fost adoptată de Guvern şi negocierile au luat sfârşit, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, precizând că Executivul a adoptat solicitările pe care sindicatele le-au pus pe masă.


„Astăzi putem practic să vă anunţăm că negocierile au luat sfârşit în legătură cu aceste solicitări. Din dispoziţia primului ministru, începând de astăzi domnul ministru al Muncii Marius Budăi va intensifica dialogul cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie pe tema grilei de salarizare din viitoare legea salarizării, iar doamna ministru a Educaţiei Ligia Deca va continua discuţiile cu reprezentanţii sindicatelor pentru contractul colectiv de muncă”, a precizat Dan Cărbunaru într-o conferință de presă. 

Întrebat dacă greva a luat sfârşit, Cărbunaru a spus: „negocierile au luat sfârşit, acesta este mesajul pe care îl transmitem public”.


Acesta a explicat că Executivul este deschis la dialog, discuţiile urmând să continue cu cei doi miniştri.

„Guvernul este deschis la dialog. Tocmai ce s-a încheiat un nou dialog care este destinat activităţilor viitoare pe care doamna ministru Deca şi domnul ministru Budăi trebuie să le deruleze împreună cu reprezentanţii cadrelor didactice, tocmai pentru a îmbunătăţi sistemul educaţional din România. 


O parte din mecanismele care vor contribui la îmbunătăţirea acestui sistem educaţional ţin într-adevăr de componenta salarială. Acesta este rolul ordonanţei de urgenţă adoptată astăzi în Guvern şi care reflectă exact solicitările pe care le-au lansat în deschiderea dialogului cu Guvernul reprezentaţii sindicatelor (...) Când am vorbit despre faptul că negocierile s-au încheiat m-am referit la faptul că deja Guvernul astăzi a adoptat solicitările pe care sindicatele le-au pus pe masa Guvernului la debutul dialogului nostru”, a explicat Cărbunaru.

Sindicate din învățământ continuă greva 

Sindicatele din Educaţie au respins, joi, oferta Guvernului pentru încetarea protestelor, iar greva din sector continuă, au anunţat joi liderii federaţiilor sindicale, după consultările de la Guvern.

„De marți încolo vor continua acțiunile de protest”, a declarat Marius Nistor.

Ne-au chemat să ne anunțe că a fost adoptată OUG. Nu există niciun element de noutate, iar mai departe încă se pot continua negocierile la nivelul Ministerului Muncii pe viitoarea lege. Soluția trebuie să fie cea dorită de colegii mei”, a adăugat liderul de sindicat. 

Greva generală din Educaţie continuă, chiar dacă propunerea Guvernului privind creşterea salariilor cu 1.000 lei brut lunar pentru personalul didactic şi cu 400 de lei pentru personalul nedidactic din învăţământ a fost adoptată, joi, prin ordonanță de urgență de Guvern. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Profesorii continuă greva generală. Au refuzat oferta de majorare salarială propusă de Guvern

Profesorii nu renunță la grevă. Sindicatele nu acceptă un acord, chiar semnat de Iohannis.

Ultimele Stiri
abonare newsletter