Educație

Soluții radicale pentru a stopa violența în școli. Exmatricularea elevilor pentru indisciplină, fără telefoane mobile, interzicerea părăsirii țării în timpul școlii, doar în vacanțe, părinții obligați la despăgubiri către profesorii umiliți

Măsuri radicale pentru combaterea violenței în școli: control psihologic la elevi și profesori, exmatricularea elevilor indisciplinați sau școală de corecție pentru delincvenții juvenili.

Elevi pe telefoane mobile. Sursă foto Pixabay Elevi pe telefoane mobile. Sursă foto Pixabay

 

Să se reintroducă exmatricularea elevilor pentru acte grave de indisciplină sau comiterea de infracțiuni, începând cu vârsta de 14 ani, indiferent de nivelul clasei frecventate și regulamentul-cadru școlar să prevadă posibilitatea de control corporal al elevilor, prin sondaj sunt două dintre soluțiile propuse de Asociația Vedem Just pentru a stopa violența în școală, potrivit unui comunicat de presă.


Asociația mai propune și eliminarea posibilității părinților de a motiva în mod arbitrar lipsa copilului de la școală iar părinții să fie obligați să permită consilierea la școală sau în sistem privat, altfel urmând să își asume în întregime eventualele urmări. Părinții să fie responsabili și pentru mesajele trimise ori site-urile vizualizate de către minor pe telefonul mobil.

Măsuri de combatere a violenței în școli, potrivit Vedem Just

Psihologi, consilieri: În fiecare școală trebuie să existe psihologi și/sau consilieri școlari. Fără ore la catedră, doar cu atribuții și competențe clare în privința elevilor care trec prin dificultăți în familie, crize de identitate sau de adaptare la mediul școlar. Elevii și profesorii să fie supuși unui control psihologic în fiecare an.


Sesizări: Introducerea în Regulamentul școlar a următoarelor reglementări: a) proceduri disciplinare pentru elevi, inclusiv posibilitatea de a folosi ca probe înregistrări audio-video sau declarațiile de martori ale elevilor; b) proceduri exprese și obligatorii pentru profesori de semnalare către DGASPC a cazurilor de abuz sau neglijență asupra minorilor, precum și pe cele de violență comisă de minorii sub 14 ani; c) proceduri exprese și obligatorii pentru profesori de semnalare către Parchet a infracțiunilor comise de elevii cu vârsta peste 14 ani; 

Sancțiuni: Să se reintroducă măsura disciplinară a exmatriculării elevilor pentru acte grave de indisciplină sau comiterea de infracțiuni, începând cu vârsta de 14 ani, indiferent de nivelul clasei frecventate. Introducerea măsurii de suspendare temporară de la cursuri, cu aplicabilitate imediată, care să fie decisă de director.


Ultraj: Jignirea, defăimarea, amenințarea și lovirea unui profesor de către un elev, un părinte sau de către un alt profesor trebuie să fie considerată infracțiunea de ultraj, indiferent că fapta se petrece în mediul fizic sau în online, în timpul programului școlar sau în afară, dar în legătură cu a sa calitate. Părintele trebuie obligat să plătească o sumă consistentă profesorului astfel umilit sau rănit;

Interdicție: Cadrul didactic care este condamnat pentru orice infracțiune comisă cu intenție să nu mai poată profesa în sistemul de învățământ, până la reabilitarea sa. Cel condamnat pentru o infracțiune sexuală împotriva unui minor să nu mai poată profesa în sistemul de învățământ niciodată.


Control corporal: Regulamentul-cadru școlar să prevadă posibilitatea de control corporal al elevilor, prin sondaj sau în caz de suspiciune cu privire la deținerea de obiecte sau substanțe interzise: droguri, alcool, tutun, pastile, arme albe. Interzicerea brichetelor în incinta școlii. Interzicerea consumului de energizante.

Dezintoxicare: Modificarea legislației ca judecătorul să poată dispune în mod obligatoriu tratament pentru dezintoxicarea cu alcool și/sau droguri. 


Camere video: Să se prevadă în mod clar în lege: a) obligativitatea de a instala camere video în toate sălile de clasă, holuri și curtea școlii; b) părinții să aibă dreptul de a vizualiza înregistrarea video în cazul în care este implicat copilul lor;

Telefon mobil: Prin lege să se prevadă următoarele: a) proprietar al unui telefon deținut de copil este părintele, acesta fiind responsabil pentru mesajele trimise ori site-urile vizualizate de către minor; b) interdicția de a deține telefoane mobile la școală; c) interzicerea prin lege ca minorii sub 13 ani să fie în social media; d) interdicția de a publica în online imagini și filmulețe cu minori – fără acordul părinților pentru copiii până la 16 ani, respectiv fără acordul tinerilor care au împlinit vârsta de 16 ani.

Alcool și tutun: Introducerea obligației pentru vânzători de a solicita actul de identitate pentru tinerii care solicită asemenea produse.

Abuz sexual: Modificarea Codul penal astfel încât: a) actul sexual cu un minor cu vârsta sub 16 ani să fie considerat viol; b) să fie eliminată diferența de vârstă dintre parteneri care este considerată cauză de nepedepsire pentru comiterea unui act sexual cu un minor.

Absențe: Eliminarea posibilității părinților de a motiva în mod arbitrar lipsa copilului de la școală. Acordarea de atribuții pentru poliție si jandarmerie în privința identificării elevilor care în timpul orelor nu sunt la școală; poliția de frontieră să aibă atribuții de a interzice ca un minor să iasă din țară în scop recreativ, în timpul unui modul școlar.

Costuri suportate de părinți: În cazul unităților de învățământ public, obligarea părinților să plătească contravaloarea cheltuielilor făcute de stat pentru elevii exmatriculați, suspendați și care lipsesc fără motiv de la ore.

Răspunderea minorilor: Minorul să răspundă penal nu de la împlinirea vârstei de 14 ani, ci din momentul în care se constată medico-legal că are discernământ. Înființarea pentru cazurile grave a centrelor de corecție.

Asociația Vedem Just a fost înființată de Cristi Danileț, judecătorul clujean exclus din magistratură de mai multe ori. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Peste 15.000 de cazuri de violență domestică în primele luni ale anului. Departamentul de Stat al SUA: O problemă serioasă pe care Guvernul nu a abordat-o în mod eficient

Profesorii cercetați pentru violență fizică sau verbală nu vor mai putea să le predea elevilor. Salariul scapă neatins

Clujul a înregistrat 1.277 de cazuri de violență în familie, în 2022! Victimele au cerut sute de ordine de protecție

Ultimele Stiri
abonare newsletter