Educație

Chat GPT ar trece Evaluarea Națională! Ce notă a luat la simularea examenului și unde are dificultăți?

Chatbot-ul bazat pe inteligență artificială Chat GPT a promovat simularea Evaluării Naționale. A păcălit profesorii și a luat „notă de trecere”.

Chat GPT a trecut simularea Evaluării Naționale /FOTO: depositphotos.com Chat GPT a trecut simularea Evaluării Naționale /FOTO: depositphotos.com

 

 


După ce a trecut examene prestigioase din Statele Unite precum examenul de intrare în barou sau examene de intrare la medicină, Chat GPT a trecut și de simularea Evaluarii Naționale. 

 


În cadrul unui experiment realizat de Euronews, Chat GPT, o inteligență artificială de prezicere a textului,  a „participat“ la simularea de anul acesta a Evaluării Naționale la Limba și literatura română.

În cadrul testului, Chat GPT-4, ultima variantă a programului, a primit fiecare cerință, a rezolvat-o, după care răspunsurile au fost introduse într-un document Word. 



Promovarea examenului

Prestația inteligenței artificiale a fost analizată de Mia Biligan, profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița, care nu a cunoscut identitatea „elevului“.

„Nu știam cine e elevul. Nici nu mi-am dat seama, în primă fază, pentru că itemii obiectivi și cei semiobiectivi au fost rezolvați foarte bine. Corect sau foarte corect. Unde mi-am pus niște semne de întrebare și mi-am dat seama că nu e un elev? În momentul în care am ajuns la subiectul al doilea. La rezumat. A arătat că nu a înțeles textul la prima vedere“, a spus cadrul didactic pentru sursa citată.

Profesoara s-a declarat impresionată de capacitatea sistemului de a scrie corect gramatical și de a se exprima coerent, aproape la fel de bine ca și un elev obișnuit. Însă, Chat GPT nu a ajuns încă la nivelul de întelegere în profunzime a textului.

„Nu înțelege profunzimea textului, semnificațiile textului, însă poate să aibă un discurs teoretic critic, de identificare a valorilor foarte coerent și foarte amplu. La suprafață, din nou”, a mai adăugat profesoara.

În final, Chat GPT-4 a primit nota 7.30 la simularea Evaluarii Naționale.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


Sursă foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Elevii din Florești, în vizită la Universitatea Tehnică din Cluj. Pivariu: „Elevii trebuie să înțeleagă din timp ce direcție vor urma”

Rectorul UTCN a participat la primul Forum European de Inovare din Silicon Valley, ca membru în delegația Comisarului European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel

abonare newsletter