Educație

UBB, proiect de cercetare care să îmbunătățească accesul la informație și serviciile medicale privind cancerul

Universitatea Babeș-Bolyai lansează prima inițiativă de cercetare privind politicile de sănătate și importanța nivelului de alfabetizare privind cancerul.

Pacientă bolnavă de cancer / Foto: depositphotos.com Pacientă bolnavă de cancer / Foto: depositphotos.com


 

Departamentul de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai (UBB) și MSD România anunță lansarea unui proiect de cercetare în politici de sănătate care va analiza modul în care îmbunătățirea nivelului de alfabetizare în domeniul cancerului poate contribui la reducerea inechităților în tratarea acestei afecțiuni.


 

În cadrul proiectului va fi elaborat un set de recomandări privind politicile de sănătate care să îmbunătățească accesul la informație și la serviciile medicale, dedicate pacienților oncologici.


Finanțare de 50.000 de dolari

Inițiativa este susținută prin Programul Global de Granturi al MSD privind politicile de sănătate în domeniul cancerului, va primi o finanțare în valoare de 50.000 de dolari și se încadrează în direcțiile strategice ale Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca privind politicile publice și cercetarea avansată în domeniul sănătății, direcții concretizate prin crearea programului UBBMed, ca parte a UBB School of Health.

Programul este focalizat pe cercetare avansată, care să ducă la aplicații inovative (produse/tehnologii/servicii), iar în acest proces va contribui la formarea continuă în domeniu. Cadrul general de lucru este modelul bio-psiho-social, în paradigmele unor abordări validate științific (evidence-based) și personalizate (personalized), în contextul tehnologiilor și al analizelor de tip „smart” (big data/machine learning/artificial intelligence).


Proiectul „Îmbunătățirea alfabetizării în domeniul sănătății prin crearea de politici și acțiuni care vizează reducerea inechităților legate de cancer în România” își concentrează atenția atât pe serviciile oferite in cadrul sistemului de sănătate, cât și pe factorii sociali care influențează deciziile pacienților cu privire la diagnostic, cu accent pe nivelul de alfabetizare în domeniul cancerului.

„Scopul nostru este să îmbunătățim starea de sănătate a comunităților din România prin creșterea accesibilității la informații și servicii de îngrijire pentru pacienții cu cancer, în special pentru cei care fac parte din grupuri vulnerabile. Ne dorim să reducem inechitățile existente și să oferim acces egal la informații și tratamente pentru toți pacienții, indiferent de locația, nivelul de alfabetizare în sănătate sau situația financiară a acestora.", a declarat Mădălina Coman, lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Sănătate Publică și directorul proiectului.


Proiectul, desfășurat într-un an

Legislația, reglementările, programele guvernamentale și acțiunile în domeniul cancerului sunt cruciale pentru reducerea inechităților în prevenirea, detectarea și vindecarea cancerului. Factorii de decizie la nivel național trebuie să ia în considerare inechitățile cauzate de statutul socioeconomic, educație, rezidență sau etnie, ce influențează accesul la sănătate și nivelul lor de alfabetizare în sănătate. Punctual, o alfabetizare suboptimală pe subiectul cancerului poate produce o serie de întârzieri și complicații pe întregul lanț de servicii de sănătate, de la vaccinare, screening sau diagnosticare precoce, până la tratament și gestionarea bolii. Întârzierea parcursului individului în oricare dintre aceste etape poate conduce la creșterea gradului de fatalitate a bolii și la deces prematur. În contextul creșterii în ultimii ani a gradului de complexitate a sistemelor de sănătate din perspectiva soluțiilor diagnostice și terapeutice devenite disponibile pentru pacienții cu cancer, un nivel cât mai bun al cunoștințelor privind cancerul devine cu atât mai important.

Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 12 luni, până în luna decembrie a anului curent și este finanțat ca urmare a câștigării unei competiții lansate de Divizia de oncologie din cadrul MSD, prin apelul anual al Programului de Granturi privind politicile de sănătate din domeniul cancerului.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

 

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

UBB, cea mai profilată universitate românească! Este prima în țară la matematică, psihologie și business, printre alte domenii

Parteneriat UBB cu Romsilva. Mii de studenți vor participa la stagii de practică în ocoalele silvice

abonare newsletter