Educație

Cine mai cere bani elevilor? Viceprimarul Clujului, un nou apel către profesori: Să nu mai ceară bani pentru fondul școlii

Mai bine de jumătate dintre copiii din comunităţile dezavantajate spun că profesorii le cer bani pentru fondul clasei. Primăria face apel către părinți și profesori să renunțe la asemenea practici ilegale.

Profesorii încă le cer bani elevilor pentru cretă, hârtie sau săpun. SURSA: Inquam Photos / George Călin Profesorii încă le cer bani elevilor pentru cretă, hârtie sau săpun. SURSA: Inquam Photos / George Călin

 

 


În prag de 2023, Primăria face apel către școli să nu ceară bani de la elevi pentru fondul clasei: „Dacă mai sunt asemenea situații punctuale, îi rog să comunice...”

 


Mai mult de jumătate dintre copiii din comunităţile dezavantajate spun că profesorii le cer bani pentru fondul clasei ca să ia diverse materiale, relevă un sondaj realizat de World Vision România, care aminteşte că Legea Educaţiei şi Constituţia prevăd că accesul la învăţământ este gratuit şi obligatoriu.

Deși Legea Educaţiei şi Constituţia garantează accesul gratuit la învăţământ, majoritatea elevilor spun că profesorii încă cer bani pentru fondul clasei.


„Asemenea situații puctuale reflectă o lipsă crasă de management”

După publicarea sondajului World Vision România, privind situația din școlile României, viceprimarul Dan Tarcea a reacționat public și a declarat că strângerea de bani pentru fondul școlii reprezintă o practică inadmisibilă în 2022, în condițiile în care Primăria Cluj-Napoca este responsabilă de acoperirea acestor tipuri de cheltuieli. 

Totuși, asemenea situații „punctuale” încă sunt îregistrate în instituțiile de învățămînt din țară.   


„Fac un apel către toți profesorii să nu solicite, iar părinților, în egală măsură, să nu plătească fondul școlii. 

Să apeleze la Primăria Cluj-Napoca, pentru că noi alocăm sumele necesare pentru a putea să fie funcțională școala. Adică pentru săpun, pentru hârtie igienică, pentru alte componente. Important este ca directorii și profesorii să solicite la Primărie aceste sume. Dacă directorii și profesorii nu solicită aceste sume, noi nu avem de unde să știm dacă există nevoia sau nu există. 


Pentru aceste elemente, în fiecare an alocăm sumele necesare astfel încât să nu fim puși într-o situație ca și acum 10-15 ani, în care se adunau bani pentru fondul școlii pentru a cumpăra hârtie igienică, spre exemplu. 

Este un lucru absolut nepermis în anul 2022 ca părinții să plătească hârtie igienică sau săpunul la școală. 

Noi suntem responsabili pentru toate aceste elemente. Singura chestiune care trebuie făcută este ca școlile să solicite aceste sume pentru direcția aceasta. 

În cazul în care mai sunt asemenea situații, dacă mai sunt asemenea situații punctuale, o să-i rog să comunice, pentru că acolo este o lipsă crasă de management.

Fiecare director are sumele necesare și trebuie să asigure managementul astfel încît aceste nevoi primare ale copiilor la școală să fie asigurate, și noi alocăm acești bani de la Primărie”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea în cadrul unei intervenții radio locale.  

Potrivit reprezentanților administrației locale, Primăria alocă 20% din bugetul local pentru învățământul clujean, iar pentru bursele elevilor au fost alocate 32 de milioane de lei. 

Sondajul World Vision România arată că 70% dintre copii afirmă că profesorii le cer să aducă bani de acasă pentru culegeri şi alte caiete speciale cu exerciţii de lucru, iar 51% spun că li se cer bani şi pentru fondul clasei ca să cumpere materiale pentru desfăşurarea orelor - topuri de hârtie şi markere la bureţi, cretă.

CITEȘTE ȘI:

Profesorii încă le cer bani elevilor pentru cretă, hârtie sau săpun. Fondul clasei, „trimis în istorie” doar declarativ

abonare newsletter