Economie

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Plătesc „taxa de solidaritate” de 11 ani, care doar a acoperit evaziunea fiscală și clientelismul politic al „băieților cu tupeu”

Domnule Președinte Marcel Ciolacu, plătesc „taxa de solidaritate” de 11 ani, nu a servit la altceva decât să acopere evaziunea fiscală și clientelismul politic al „băieților cu tupeu”.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

 

 


Revine în discuție „taxa de solidaritate”. conceptul și modul de aplicare nu sunt foarte clare, deocamdată este un teaser aruncat și re-aruncat în spațiul public, dar ca să simplificăm, pare să fie vorba despre o sumă de bani pe care cei care îi au ar plăti-o celor care nu-i au.

 


Industria farmaceutică plătește deja o astfel de taxă, „taxa clawback”, în care o parte din veniturile realizate din vânzarea medicamentelor, până la 25%, sunt plătite de producători înapoi către stat, un act de solidaritate cu sistemul sanitar.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Am plătit în ultimii 10 peste 500 de milioane lei, iar toată industria a platit estimativ 20 de miliarde lei - echivalentul a aproximativ 10 spitale regionale.


Banii nu au servit la nimic, pentru că în România evaziunea fiscală și munca la negru „compensează” la greu, văduvind anual încasările statului de peste 100 de miliarde lei. Sistemul sanitar nu merge mai bine (de fapt banii colectați din „taxa de clawback” nici nu merg în sistemul sanitar, intră la grămadă la buget).

Companiile nu au mai construit fabrici noi pentru că nu au bani și pentru investiții și pentru taxa de solidaritate „clawback” și o mulțime de medicamente au dispărut. 


La fel se va întampla și în alte industrii, dacă se va introduce o taxă de solidaritate. Așadar, avem un exemplu de eșec din cauza suprafiscalizării, nu știu de ce ar mai trebui să experimentăm și cu alte domenii. 

Până ce statul nu se pune serios pe pedepsirea evaziunii fiscale și a muncii la negru, pe stoparea amnistiilor clientelare și pe stabilirea unui moment zero al anulării tuturor scutirilor fiscale discrimatorii putem introduce 100 de taxe de solidaritate, ele nu vor face altceva decât să pedepsească contribuabilii onești și să medalieze victoriile evazioniștilor și ale clientelei politice. 

Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

CITEȘTE ȘI:

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Domnule Ciucă, Ciolacu, țineți darea de seamă la 1 an de guvernare la Fabrica de Zahăr din Luduș”

Dragoş Damian, Terapia Cluj: „Ceaiul de tei e următorul produs la care va exploda preţul. Faceţi stocuri”

Ultimele Stiri
abonare newsletter