Economie

Scumpiri exagerate la locuințe în Cluj-Napoca, în aprilie! Prețul mediu pe metru pătrat util a depășit 2.400 de euro

În luna aprilie, prețurile la apartamentele de vânzare din Cluj-Napoca au crescut exagerat. O locuință în municipiu a ajuns să coste, în medie, peste 2.400 de euro pe metru pătrat util.

Prețul mediu pe metru pătrat util a depășit 2.400 de euro în Cluj-Napoca / Foto: Facebook - Emil Boc Prețul mediu pe metru pătrat util a depășit 2.400 de euro în Cluj-Napoca / Foto: Facebook - Emil Boc

 

În aprilie, apartamentele au continuat să se scumpească în majoritatea orașelor mari și importante din țară.


 

Pe parcursul lunii aprilie 2022, prețurile locuințelor au consemnat o evoluție pozitivă: suma medie solicitată la nivel național pentru un apartament s-a majorat cu 3,2%, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 


Prețul mediu a crescut de la 1.654 la 1.707 de euro pe metru pătrat util. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, când o asemenea unitate locativă avea o valoare de listare de 1.396 de euro pe metru pătrat util, valoarea actuală este cu 22,3% mai mare.

În marile orașe ale țării au avut loc, în aprilie, atât evoluții pozitive, cât și negative ale pretențiilor vânzătorilor, în cea dintâi categorie încadrându-se Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța și Iași.


Singurul centru regional care a înregistrat evoluții negative este Timișoara. Tendința descendentă a prețurilor din acest  oraș a fost dictată de scăderile înregistrate atât pe piața rezidențială nouă, cât și pe cea veche.

Creșteri de 3,5% în aprilie, în Cluj-Napoca

Un factor foarte important în creșterile prețurilor în imobiliare este scumpirea materialelor pentru construcții:


„Prețurile apartamentelor au continuat să crească în aprilie din cauza creșterii costului de construcție pe fondul scumpirii materialelor. În același timp, cererea a înregistrat o creștere de 11% și se apropie de valorile înregistrate înainte de declanșarea conflictului ucrainean. Observăm de asemenea o creștere a interesului investițional, dar și a tranzacțiilor cash, rezidențialul fiind astăzi considerat un instrument cu potențial ridicat de protecție împotriva inflației. De asemenea, ne așteptăm în perioada următoare la o consolidare a pieței chiriilor”, a declarat Daniel Crainic, Director de Marketing Imobiliare.ro.

La fel ca în luna anterioară, așteptările vânzătorilor de apartamente din Cluj-Napoca s-au majorat și în aprilie, de data aceasta cu 3,5%.

Acestea se situează, în prezent, la o medie de 2.411 de euro pe metru pătrat util, comparativ cu 2.330 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui martie.

Prețurile s-au majorat pe ambele segmente de piață analizate: locuințele vechi s-au apreciat cu 1,4% (de la 2.278 la 2.310 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi cu 4,6% (de la 2.369 la 2.478 de euro pe metru pătrat).

Prețurile în alte orașe mari din România

În București, pretențiile vânzătorilor de apartamente s-au majorat cu 2,7% luna trecută, de la o medie de 1.648 euro pe metru pătrat util la finele lui martie, la 1.692 de euro pe metru pătrat util la sfârșitul lui aprilie. Cele două segmente de piață analizate au avut, însă, un ritm diferit de evoluție: apartamentele vechi s-au apreciat ușor cu 0,6% (de la 1.592 la 1.602 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative nou-construite au consemnat o creștere mai accelerată, respectiv de 4,1% (de la 1.761 la 1.833 euro pe metru pătrat).

În Brașov, s-a consemnat o ușoară creștere de 0,3% a prețurilor apartamentelor, de la 1.556 de euro pe metru pătrat util, la 1.560 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui aprilie. Locuințele din blocurile vechi au avut parte de o evoluție pozitivă: este vorba de un avans de 0,4%, de la 1.465 la 1.471 de euro pe metru pătrat. Locuințele noi au înregistrat o creștere de doar 0,1%, de la 1.641 la 1.643 de euro pe metru pătrat.

În Iași s-a înregistrat o creștere de 2,8% în luna aprilie, de la 1.239 la 1.274 de euro pe metru pătrat. Comparativ cu perioada similară din 2021, când valoarea medie de listare a unui apartament era de 1.085 de euro pe metru pătrat, nivelul actual de preț este cu 17,4% mai mare. Luna trecută, locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 2,8%, de la 1.254 la 1.289 de euro pe metru pătrat. Pe segmentul apartamentelor noi a avut loc o creștere similară, de 2,8%, de la 1.229 la 1.264 de euro pe metru pătrat.

În ceea ce privește așteptările vânzătorilor de apartamente, Timișoara prezintă o situație atipică în comparație cu evoluția națională. Astfel, s-a înregistrat o stagnare în aprilie în jurul valorii de 1450 euro/metru pătrat util. Piața rezidențială veche a consemnat o scădere de -0,5%, de la 1.435 la 1.428 de euro pe metru pătrat util. 

CITEȘTE ȘI:

Cluj-Napoca, perceput de tineri drept „cel mai curat şi unit oraş”. Ei sunt însă și cei mai afectați de prețurile mari la chirii

Scumpiri uriașe la chirii de când s-au întors studenții în Cluj. Cele mai mari prețuri, în Bună Ziua

abonare newsletter