Economie

Românii cheltuie peste 500 de lei pe masa de Paște. Cât se scoate din buzunar pentru cadouri ori haine?

Şapte din zece români (70%) vor petrece sărbătorile de Paşte în propria casă, alături de familie. Pentru produsele alimentare şi băuturile puse pe masă vor scoate din buzunar suma de 533 lei.

Peste 500 de lei pentru masa de Paște. Peste 500 de lei pentru masa de Paște.

 

 


Aceasta reprezintă suma medie pe care utilizatorii de internet din mediu urban, relevă datele unui studiu publicat joi.

 


Cercetarea iSense arată că cele mai importante tradiţii pascale pentru românii din mediul urban sunt sărbătorirea Paştelui alături de familie şi apropiaţi (34%), vopsirea ouălor roşii (20%) şi participarea la Slujba de Înviere (17%). De asemenea, 1 din 10 români spune că tradiţia care contează cel mai mult este momentul Învierii şi cântarea specifică de Înviere (9%), urarea tradiţională „Hristos a Înviat!” (8%), participarea la Denii (5%), pasca (3%) sau respectarea postului Paştelui (2%).

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News


În ceea ce priveşte masa tradiţională de Paşte, datele din studiu menţionează că, pentru opt din zece români din mediul urban ouăle roşii/vopsite nu vor lipsi de pe masa de Paşte. Alături de acestea, peste jumătate dintre respondenţi (52%) vor pune pe masă şi cozonac, iar 32% vor consuma şi sarmale.

Ciorba de miel va lipsi de pe masa românilor

Totodată, pasca, salata de boeuf şi fripturile de porc şi de pui vor fi consumate de 27%, 30%, respectiv 26% dintre români, pe când friptura şi drobul de miel de 20%. La polul opus se află ciorba de miel, cu doar 8% dintre cei chestionaţi care au precizat acest fel de mâncare.


Suma medie pe care românii din mediul urban, utilizatori de internet, o vor cheltui pentru produsele alimentare şi băuturile de pe masa de Paşte este de 533 de lei. În această marjă, 45% dintre respondenţi au declarat că bugetul alocat va fi la fel ca anul trecut, 17% vor aloca un buget mai mare decât în 2021, în timp ce 37% vor cheltui o sumă mai mică decât în anul precedent.

Cea mai mare parte a bugetului, aproximativ 298 de lei, va fi alocată alimentelor de bază, urmată de cadouri (114 lei), vacanţe sau călătorii (98 lei) şi articole vestimentare (77 lei).

CITEȘTE ȘI:

Mai multe spitale din Cluj vor prelua URGENȚELE de Paște. VEZI lista completă

Unde își petrec românii vacanța de Paște? Stațiunile din Transilvania, printre cele mai râvnite

abonare newsletter