Economie

2021, anul în care litrul de benzină ajunge la recorduri istorice în România. Mașinile electrice ajung în atenția românilor

Preţul carburanţilor clasici a ajuns în acest an la recorduri istorice în România și a depășit 7 lei pe litru, ca urmare a cotaţiilor mari ale petrolului.

Record istoric la prețul combustibilului în 2021. Record istoric la prețul combustibilului în 2021.

 

 


În acelaşi timp, românii au descoperit că maşinile electrice sunt mai ieftin de întreţinut şi de utilizat, mai ales în traficul aglomerat din oraşele mari. În faţa acestei noi realităţi, companiile petroliere îşi dotează benzinăriile cu staţii electrice de încărcare.

 


La începutul acestui an, economiile statelor din toată lumea erau în revenire postpandemie, iar preţul petrolului se afla în creştere, de la minimul înregistrat în 2020 (cotaţiile au fost chiar negative în primăvara anului 2020).

 


Astfel, în ianuarie 2021, preţul petrolului era de aproximativ 54 de dolari pe baril. Însă, pe măsură ce consumul a evoluat, a crescut şi preţul, iar barilul a ajuns, în toamna acestui an, la cel mai mare nivel din 2014 încoace, ca urmare a cererii crescute de produse energetice, depăşind 80 de dolari pe baril în octombrie. În aceeaşi perioadă a anului precedent, petrolul costa 40 de dolari pe baril.

Scumpirea benzinei a dus la dezvoltarea pieței mașinilor electrice

În România, acest lucru s-a simţit din plin la pompă. Preţul benzinei premium a depăşit 7 lei pe litru la pompă, cu 40% mai mult decât anul trecut, când un litru de carburant costa sub 5 lei.


În paralel, piaţa maşinilor electrice a început să înflorească. Potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România (APIA), autovehiculele electrice ajung să deţină, după primele 11 luni din 2021, o cotă de piaţă de 14,2% în România, de două ori mai mare decât anul trecut (6,7%).

Astfel, românii au cumpărat în perioada ianuarie-noiembrie 4.301 maşini full electric, faţă de 2.111 cu un an înainte. Dacia Spring conduce detaşat în topul preferinţelor, cu 1.357 de unităţi vândute, urmată de Volkswagen şi Hyunday, cu 876, respectiv 385 de maşini electrice livrate.

CITEȘTE ȘI:

Prețuri exagerate la benzină și motorină. Prețurile din Cluj se apropie de cele din Capitală

Motorina și benzina se vor scumpi în 2022. Guvernul majorează acciza la carburanți

Ultimele Stiri
abonare newsletter