Economie

Angajatorii din Cluj plătesc CELE MAI MARI SALARII din țară, după Capitală. Peste un miliard de lei pe lună, pentru plata angajaților

Bucureşti, Cluj şi Timiş se află în topul celor mai „puternice” județe în ceea ce privește sumele plătite de angajatori pentru salarii.

 

 


Astfel, după Capitală, angajatorii de la Cluj plătesc cel mai mult din țară atunci când vine vorba de plata salariilor pentru angajați, conform datelor zf.ro.

 


Angajatorii din Bucureşti-Ilfov, Cluj şi Timiş plătesc lunar salarii de peste 13 miliarde de lei, reprezentând aproape jumătate (48%) din fondul de salarii din toată România, de 28 de miliarde de lei pe lună.

Aproape 30.000 de angajatori din Cluj (22.564) plătesc lunar peste un miliard și jumătate de lei pentru salariile angajaților, comparativ cu București, unde peste 97.000 de angajatori plătesc pe lună suma de peste 9 miliarde de lei pentru salarii.


Județul în care se plătește cel mai puțin pentru salarii

La polul opus se află județul Mehedinți, unde puțin peste 4.000 de angajatori plătesc 130 de milioane de lei lunar pentru salariile celor angajați.

La nivel național, datele arată că doar în luna iunie, peste 540.000 de angajatori, pentru plata angajaților au investit peste 28 de miliarde de lei.


Fondul de salarii reprezintă unul dintre cei mai importanţi indicatori economici, având în vedere că structura sa la nivel judeţean este folosită pentru calculul Produsului Intern Brut (PIB) din fiecare zonă, precizează sursa menționată.

„Bucureştiul şi judeţul Ilfov realizează peste 20% din Produsul Intern Brut al ţării, aşa că se regăseşte volumul acesta şi în cifra de salarii. Şi sunt judeţe în care şi numărul de salariaţi şi salariul mediu sunt scăzute şi, evident, dacă înmulţeşti un număr scăzut de sa­lariaţi cu un salariu mediu scăzut, nu poate să îţi iasă decât un fond de salarii total mic”, a explicat analistul economic Aurelian Dochia.


Cluj, județul cu cele mai mari salarii

Și datele realizate de Direcția Județeană de Statistică Cluj plasează județul pe locul al doilea după București, din punct de vedere al celor mai bine plătite județe din țară.

Astfel, ultimele date arată că în Cluj, în luna iulie a acestui, câștigul salarial mediu brut a fost de 6.924 lei, în creștere cu 151 lei față de luna precedentă și mai mare cu 539 lei față de luna iulie a anului 2020.

Câștigul salarial mediu net în luna iulie a fost de  4.277  lei, mai  mare  cu  100  de lei comparativ cu luna anterioară și cu 286 lei mai mare față aceeași lună a anului trecut.

Față de media pe țară, câștigul salarial mediu net din județul Cluj, realizat în luna iulie, a fost mai mare cu 20,6%, ceea ce clasează județul Cluj pe locul doi după Municipiul București.

Numărul salariaților în județul Cluj, în luna iulie a acestui an, a fost de 265.527,  în creștere cu  621  de persoane comparativ cu sfârșitul lunii iunie și cu  6.677  de persoane  mai  multe  față de luna corespunzătoare din anul 2020.

În ceea ce privește domeniul cel mai bine plătit din Cluj, acesta rămâne în continuare cel al IT-ului.

CITEȘTE ȘI:

IT-iştii din Cluj, cel mai bine plătiți angajați din România. Salariul ajunge până la aproape 1.500 de euro

Ultimele Stiri
abonare newsletter