Economie

Pensia NU ar trebui să depășească 75% din valoarea salariului net. Kelemen Hunor: „Sunt pensii mai mari decât salariul brut”

În urma discuțiilor, privind noua lege a pensiilor, vicepremierul este de părere că pensia nu ar trebui să depășească 75% din valoarea salariului net.

 

 


Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat faptul că pensia nu ar trebui să depășească 75% din valoarea salariului net. Declarația a venit în urma discuțiilor în coaliție, privind o nouă lege a pensiilor și limitarea pensiilor speciale.

 


Categorii care se abat de la regulă

Dacă există în România unele categorii care au, pe perioada carierei, anumite restricţii (magistraţii, primarii, parlamentarii, poliţiştii, militarii, etc.), atunci se poate compensa pe partea de pensii cu puncte suplimentare, dincolo de principiul contributivităţii, însă statul român trebuie să ia o decizie în acest sens, a transmis Kelemen Hunor la B1 TV, potrivit Agerpres.

„Sunt pensii care sunt mai mari decât salariul brut, de aceea ajungem la 30-40-50.000 de lei pe lună şi acest lucru nu este corect. Din salariul net, maxim 75% poate să fie pensia. Aşa fac nemţii, aşa fac francezii. De la 70, la 75%, unii merg până la 76-77%. Aşa fac în foarte multe ţări deosebirea şi recompensa pentru aceste categorii profesionale. Noi evităm să discutăm acest lucru”, a spus președintele UDMR.


El a amintit că în cadrul coaliţiei a fost înfiinţat un grup de lucru care analizează problema acestor categorii de pensii.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter