Economie

Concediu și bani pentru creșterea copilului 2021. Află toate noutățile apărute în lege

Concediul și banii pentru creșterea copilului în anul 2021 sunt reglementate de mai multe acte. Află toate noutățile din lege și tot ce ai nevoie pentru a obține indemnizația.

 

 


Concediul pentru creșterea copilului și acordarea banilor în 2021 sunt reglementate de mai multe acte care au fost introduse în contextul pandemiei de COVID-19. 

 


În acest articol veți afla cine are dreptul la concediu pentru supravegherea copilului în 2021 și la indemnizație, banii pentru acest concediu. 

Totodată, veți fi informat în legătură cu documentele necesare pentru a beneficia de aceste lucruri. 


Concediu și bani pentru creșterea copilului 2021. Cine are dreptul la indemnizație

Cine are dreptul la concediu și va primi bani pentru creșterea copilului în anul 2021? Răspunsul este: ambii părinți vor putea beneficia de indemnizație pentru supravegherea copilului în concediu. 

Părinții au drepturi egale, potrivit OUG 111/2010, actualizată în 2021, la concediu și banii pentru creșterea copilului, cu vârsta de până la doi ani. În cazul în care copilul are handicap, vârsta acestuia poate să fie de până la trei ani. 


Nu doar părinții biologici pot beneficia de concediu și bani pentru creșterea copilului în 2021, ci și tutorii legali - persoanele care au adoptat copilul, cele care păstrează copilul în plasament sau chiar plasamentul în regim de urgență. Adopția, tutela sau plasamentul trebuie să existe de minim 12 luni. 

Condiții pentru Concediu și bani pentru creșterea copilului 2021

Există anumite condiții pentru a obține concediu și creșterea copilului în anul 2021. Printre acestea se numără obligativitatea ca angajatul sau angajata să lucreze, legal, cel puțin 12 luni, nu neapărat consecutiv, în ultimii doi ani, înainte de nașterea copilului. 


Chiar dacă părinții au solicitat șomaj, concediu medical, concediu fără plată sau pensie de invaliditate, în cele 12 luni, perioada respectivă se consideră vechime în continuare. 

Părinții care urmăresc să obțină concediu și bani pentru creșterea copilului pot să fie cetățeni români, străini sau apatrid, adică fără cetățenie, dar domiciliul sau reședința să fie pe teritoriul României. 

Aceștia trebuie să locuiască pe teritoriul României, împreună cu copilul pentru care își solicită drepturi și beneficii pentru creșterea și îngrijirea lui. 

Concediu și bani pentru creșterea copilului 2021. Care sunt documentele necesare

Care sunt documentele necesare pentru întocmirea dosarului pentru concediu și bani pentru creșterea copilului 2021?

Există numeroase acte de care vei avea nevoie, pe care le regăsești mai jos:

- Actul de identitate al solicitantului (copie și original)
- Actul de identitate al celui de-al doilea părinte (copie și original)
- Certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul (copie și original)
- Hotărârea judecătorească pentru încredințarea în vederea adopției sau de încredințare a adopției, dacă este cazul (copie și orginal) 
- Hotărârea judecătorească / hotărârea comisiei pentru protecția copilului pentru măsura plasamentului în regim de urgență (copie și original)
- Certificat de căsătorie (copie şi original)
- Livret de familie actualizat la Starea Civilă din localitatea solicitantului
- Adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana îndreptățită: adică a avut venituri salariale supuse impozitului pe venit, timp de 12 luni, în ultimele 24 luni înainte de nașterea copilului, nivelul lunar al acestora, chiar și valoarea bonurilor de masă, trecute separat. În același timp, se va trece și prima şi ultima zi de concediu de maternitate, data în care se vor împlini 42 de zile, zile de concediu de lăuzie și prima zi de concediu pentru creşterea copilului.

CITEȘTE ȘI:

Vacanța de vară 2021. Cum poți pleca în concediu în străinătate în plină pandemie

 

ATENȚIE! Părinții vor putea sta acasă cu copiii și după 15 mai!

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter