Economie

Cele mai scumpe apartamente din țară sunt în Cluj! Cât este prețul pe metru pătrat?

Cele mai scumpe apartamente din țară sunt cele din Cluj, potrivit dezvoltatorilor imobiliari. Anul acesta ne putem aștepta la creșteri și mai mari pe piața imobiliară.

 

 


Clujul are cele mai scumpe apartamente din țară, metrul pătrat ajungând la 1.800 de euro. Capitala României este mult după Cluj, metrul pătrat fiind de 1.470 de euro, potrivit Digi24.

 


Prețurile locuințelor se compară cu cele din anul 2008, atunci când a existat un boom economic. În ultimele săptămâni ale anului 2021 prețurile au explodat, iar în 2020 sectorul de construcții ale locuințelor a avut o creștere de 18%.

De asemenea, în ultima perioadă, s-au înregistrat creșteri importante de prețuri la materialele de construcții, iar acestea sunt creșteri semnificative nu doar sezoniere, a spus Bogdan Ivan, reprezentant al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România, pentru sursa citată.


Bogdan Ivan a spus că cea mai mare creștere a fost la fier, prețurile crescând cu 30%. Creșteri semnificatove au fost și la ciment sau alte materiale de import.

„În aceste condiții, este o legătură de cauzalitate între costul efectiv al locuințelor și prețul de vânzare. Totodată, s-a manifestat o cerere semnificativă în piață, care a pus presiune pe prețuri.


Această tendința de creștere nu vedem să se reducă în următoarea perioadă. Este posibil să asistăm în continuare la creșteri de preț.

Pe termen scurt, creșterea prețurilor este cauzată în principal de prețurile la materialele de construcții. S-a mai remarcat însă un fenomen anul trecut legat de cerere, care a fost la un nivel ridicat.


Un alt fenomen care s-a manifestat anul trecut, piața a fost moderată, în trimestrul 3 dezvoltatorii au avut rezistență bună la criză, nu am auzit de falimente, piața imobiliară a rezistat. Multe ansambluri au preferat să nu arunce în piață locuințe la prețuri derizorii, ci au preferat să aștepte vremuri mai bune, așa cum vedem că este acest început de an", a explicat Bogdan Ivan.

CITEȘTE ȘI:

Prețurile spațiilor comerciale din Cluj-Napoca au scăzut cu 10%. Cât e prețul pe metru pătrat?

Ultimele Stiri
abonare newsletter