Economie

Cluj-Napoca a „înflorit” în ultimii 20 de ani! De ce toți mai mulți români vor la Cluj?

În multe orașe din România, în ultimii 20 de ani populația s-a redus la aproape jumătate, iar în altele s-a triplat. Cluj-Napoca se află în vârful orașelor cu cele mai mari avansuri în materie de locuitori, alături de Iași.

 

 


Conform datelor Institutului Național de Statistică, în orașul Bragadiru din Muntenia numărul locuitorilor a crescut cu peste 240% în ultimii 20 de ani, în timp ce în orașul sucevean Solca populația s-a înjumătățit, scrie hotnews.ro.

 


În 244 de orașe din cele 320 din România populația a scăzut în ultimele două decenii. În 10 orașe numărul locuitorilor a fost sub 1%, iar în alte 66 a crescut semnificativ.

Cluj-Napoca, al treilea pe țară la numărul de locuitori

Iași, Cluj-Napoca și Oradea au avut cele mai puternice creșteri ale numărului de locuitori. În 2020, Cluj-Napoca a înregistrat 327.272 locuitori. Numărul a crescut considerabil față de acum 20 de ani când erau 319.333 de locuitori.


În anul 2000, orașul de pe Someș se poziționa pe locul cinci în clasamentul celor mai puternice orașe din punct de vedere al numărului locuitorilor. În prezent, acesta ocupă locul trei, avansând cu două poziții din ultimele două decenii.

Capitala se află încă pe primul loc, cu toate că a suferit o scădere a populației. În anul 2000, în București locuiau 2.154.404, iar în 2020 au fost înregistrați 2.151.665 bucureșteni.


Totuși, o creștere semnificativă a înregistrat Iași. În anul 2000, orașul avea o populație de 331.334 persoane, iar în ultimii 20 de ani a crescut cu peste 55.000. Așadar, în 2020 populația din Iași a ajuns la 387.103, clasând orașul pe locul doi pe țară.

De ce să te muți în Cluj?

Populația din Cluj-Napoca a crescut cu aproape 8.000 de locuitori în ultimele două decenii, conform datelor oficiale. Totuși, orașul este mult mai populat deoarece un număr gigantic de persoane, mai ales studenți, au venit din toate colțurile României și s-au stabilit aici. Doar o mică parte dintre ei sunt înregistrați la evidența persoanelor.


Dar „de ce te-ai muta la Cluj-Napoca” este întrebarea principală. Ei bine, pe lângă faptul că este un puternic centru universitar, orașul are numeroase atracții pe care în special tinerii le-ar considera benefice pentru stilul lor de viață. De după revoluție Cluj-Napoca s-a dezvoltat încet, dar sigur, devenind de la un oraș industrial la Silicon Valley de România.

Orașul din inima Transilvaniei a devenit faimos pentru viața de noapte pe care le-o oferă atât turiștilor români și străini, cât și localnicilor, chiar dacă în ultimul an nu a fost atât de activă din cauza pandemiei de COVID-19. Festivaluri precum Untold, Transilvania Internaţional Film Festival (TIFF), Electric și multe altele au au atras mii de oameni an de an la Cluj-Napoca, iar petrecerile se desfășurau zi și noapte înainte.

Chiar dacă situația epidemiologică actuală a afectat buzunarele tuturor, Clujul nu a suferit scăderi drastice a salariilor, cum s-a întâmplat în alte orașe din România. Clujul ocupă locul doi pe țară la salarii, cel mediu net fiind de 3.970 de lei.  În timpul pandemiei, salariile clujenilor au crescut cu 18%.

Strâns legat de salariile destul de mari se află și multitudinea de job-uri din Cluj-Napoca. Totodată, oportunități de internship-uri și voluntariate care te pot dezvolta profesional și te îndreaptă direct către calea spre locul de muncă pe care ți-l dorești, mai ales în domeniul IT, unul dintre cele mai puternice și bine structurate din Cluj.

Chiriile au scăzut cu 25% în timpul lunilor pandemice, ajungând la prețuri accesibile, chiar dacă anterior Clujul era cunoscut pentru sumele exagerate ale acestora. Un apartament de două camera decomandat din Centru a ajuns la 450 de euro, preț de „semicentrală” pentru anii precedenți. Cererea a scăzut și ea foarte mult în ultimul timp, mai ales în cartierul Gheorgheni și în zona Centrală. Totuși, aceste sunt informații recente, dar se pare că nici prețurile „grosolane” de mai demult nu i-au oprit pe oameni să se mute în Cluj-Napoca.

Municipiul Cluj-Napoca domină România în domeniul transportului alternativ, nepoluant, fiind primul oraș care a introdus autobuzele electrice. În același timp, acesta este și un oraș de referință în Uniunea Europeană în acest domeniu. Peste 40% din flota de transport a orașului este electrică, iar obiectivul Primăriei este ca până în anul 2028 întreaga flotă să fie electrică.

CITEȘTE ȘI:

Calitatea vieții în Cluj-Napoca, mai bună decât la New York sau Londra, dar benzina e mai scumpă

 

Cluj-Napoca, unul dintre cele mai căutate orașe din țară. Care sunt motivele pentru care oamenii aleg să se mute aici?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter