Economie

Ajutoarele sociale se măresc începând cu 2021. Despre ce sumă este vorba?

Statul va majora ajutorul social începând cu anul 2021! Majorarea va fi făcută în trei etape. La ce sumă de bani va ajunge?

Ajutoarele sociale se măresc începând cu 2021, Despre ce sumă este vorba? Ajutoarele sociale se măresc începând cu 2021, Despre ce sumă este vorba?

 

 


Vești bune pentru asistații social din România! Statul va majora ajutorul social începând cu anul 2021 în trei etape. La final, suma pe care o vor încasa persoanele asistate social se va mări cu 140% față de suma din prezent.

 


Ajutorul social crește cu 140%

În luna octombrie, deputații au adoptat o propunere legislativă care prevede creșterea indicatorului social de referință până la valoarea de 1.200 de lei în trei etape anuale, începând cu anul 2021. Practic, suma reprezintă banii pe care îi va încasa fiecare asistat social.

Valoarea indicatorului social de referință este stabilită în prezent la 500 de lei, astfel acesta va crește cu 700 de lei sau 140% procentual, la finalul perioadei de majorare, deoarece creșterea va fi efectuată pe etape. Prima creștere a ajutorului social este preconizată la începutul anului 2022, până la 980 de lei și ultima creștere va avea loc pe data de 1 ianuarie 2023, când indicatorul social de referință va ajunge la valoarea de 1.200 de lei.


Valoarea ajutorului social va depăși 1.000 de lei

Propunerea legislativă adoptată de deputați prevede ca începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea indicatorului social de referință să fie modificată anual, prin hotărârea Guvernului, până la data de 31 ianuarie a anului curent, în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum prognozat pe an.

Această propunere legislativă a fost inițiată de deputatul Adrian Dohotaru, care a primit sprijinul PSD, Pro România și UDMR.


„Creșterea ISR va rezulta automat într-o majorare a diverselor beneficii sociale acordate prin raportare la ISR, cum ar fi ajutorul pentru șomaj, sprijinul pentru persoanele cu dizabilități, venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei. Reamintesc că ISR a rămas nemodificat din 2008 la valoarea de 500 de lei, bazându-se informal pe salariul minim de atunci. În consecință, am propus creșterea ISR la 1.200 de lei și ajustarea la salariul minim de acum”, a transmis Adrian Dohotaru, pe Facebook.

CITEȘTE ȘI:


Țara AJUTORULUI social! Peste 44 de milioane de lei s-au dus către românii care beneficiază de acest ajutor doar într-o lună

 

 

 

abonare newsletter