Economie

Amenzi usturătoare aplicate de ITM patronilor clujeni. Ce reguli au încălcat angajatorii?

În perioada 15 iunie – 24 august 2020, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a desfăşurat, în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, acţiuni de verificare a modului în care angajatorii respectă prevederile legale referitoare la suspendarea și executarea contractelor individuale de muncă.

Amenzi usturătoare aplicate de ITM patronilor clujeni. Ce reguli au încălcat angajatorii? Amenzi usturătoare aplicate de ITM patronilor clujeni. Ce reguli au încălcat angajatorii?

 

 


Aceste acțiuni s-au impus având în vedere situația specială existentă pe piața muncii în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19, printre efectele produse numărându-se și acela al suspendării unui număr mare de contracte individuale de muncă.

 


Campania de control a fost motivată și de practica primirii la muncă a unor persoane la același angajator, la care aveau contractele individuale de muncă suspendate.

Printre obiectivele campaniei s-au numărat identificarea angajatorilor care au primit la muncă salariați pe perioada suspendării contractelor individuale de muncă și determinarea acestora să respecte prevederile legale în domeniul relațiilor de muncă sau creșterea gradului de conștientizare a angajaților și angajatorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă.


De asemenea, s-a dorit diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și, în special, a celor privind suspendarea contractului individual de muncă, respectiv eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.

Peste 400 de angajatori luați la puricat de ITM Cluj

Cu ocazia acestei campanii, ITM Cluj a efectuat controale la un număr de 415 angajatori din judeţul Cluj. Au fost aplicate 29 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 1.040.000 de lei, unui număr de 27 de angajatori, pentru primirea la muncă a 55 de persoane fără forme legale de angajare. Din cele 55 persoane, 30 au fost depistate la muncă în perioada în care aveau contractele de muncă suspendate.


83 de angajatori au fost sancționați cu amenzi în cuantum de 149.900 de lei pentru: netransmiterea suspendărilor în Revisal, neorganizarea evidenței orelor lucrate, nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară și repausul săptămânal, nerespectarea prevederilor legale privind sărbătorile legale, nerespectarea prevederilor Legii 55/2020 privind starea de alertă, nerespectarea prevederilor legale privind munca prin agenți de muncă temporară, neacordarea indemnizației de 75% în situația suspendării contractului de muncă, dar și pentru nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe economie.

Astfel, cuantumul total al amenzilor aplicate cu ocazia acestei campanii a fost de 1.189.900 lei.


CITEȘTE ȘI:

Inspecția Muncii răspunde la cele mai arzătoare întrebări privind revenirea la serviciu: „Evitați ședințele cu mai mult de trei participanți”


 

abonare newsletter