Economie

Patronul Iulius Mall scoate din buzunar 23,5 mil. lei pentru a pune mâna pe Carbochim Cluj

Iulian Dascălu, proprietarul complexelor comerciale Iulius Mall, este dispus să plătească 23,5 milioane de lei pentru a achiziționa integral producătorul de abrazive industriale Carbochim din Cluj-Napoca.

Patronul Iulius Mall scoate din buzunar 23,5 mil. lei pentru a pune mâna pe Carbochim Cluj-Napoca Patronul Iulius Mall scoate din buzunar 23,5 mil. lei pentru a pune mâna pe Carbochim Cluj-Napoca

UPDATE

Compania Iulius intră pe piața de producție industrială prin achiziția pachetului majoritar de acțiuni Carbochim SA Cluj-Napoca.

Compania Iulius, prin societatea Carbo Europe SRL, a definitivat procesul de achiziție a pachetului majoritar de acțiuni al producătorului de materiale abrazive Carbochim SA Cluj-Napoca și a lansat o ofertă publică obligatorie.


Mișcarea reprezintă materializarea unui obiectiv al dezvoltatorului ieșean în real-estate de a-și diversifica portofoliul, cu orientare spre segmentul producției industriale, de nișă, se arată într-un comunicat remis de Iulius Group.

„Iulius este singurul dezvoltator și operator român de proiecte imobiliare de tip mixed – use și, totodată, unul dintre liderii pieței office, cu o experiență de peste 20 de ani în real-estate. Compania ieșeană a vizat extinderea activității către alte domenii, mai exact către  segmentul de producție. În prezent, este acționarul majoritar al Carbochim SA, cel mai mare producător de abrazive profesionale din România”, transmit reprezentanții Iulius.


„Compania Iulius s-a dedicat în totalitate dezvoltării de proiecte regionale de referință, cu un puternic impact în comunitățile în care suntem prezenți. Ocupăm o poziție dominantă pe piața imobiliară din România și ne-am dorit să ne extindem aria de expertiză către producție, cu aceeași implicare și pasiune. Astfel, considerăm că achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni al Carbochim Cluj-Napoca reprezintă o decizie strategică în activitatea noastră și, totodată, o provocare”, a precizat Iulian Dascălu, președintele companiei.

„Carbochim are o experiență notabilă în domeniu, de peste 70 de ani, și credem în capacitatea sa de dezvoltare. Suntem convinși că, îmbinând know-how-ul Carbochim cu viziunea și experiența în property management ale Iulius, vom realiza obiectivul nostru comun, acela de a consolida strategia de creştere și de a aduce plus-valoare portofoliului”, a mai punctat afaceristul ieșean.


Operarea Carbochim SA va fi asigurată de aceeași echipă specializată, care s-a implicat în dezvoltarea fabricii de până acum. Activitatea de producție, comercializare și distribuție nu va fi afectată și nu vor fi disponibilizări, oferă asigurări Iulius Group.

Despre Iulius Mall


Înfiinţat în anul 1991, Iulius este singurul dezvoltator şi operator de proiecte de tip mixed-use din România, cu un portofoliu operaţional care cuprinde peste 300.000 mp de spaţii de retail şi 146.200 mp de spaţii office. Compania a creat reţeaua naţională Iulius Mall, cu patru shopping mall-uri regionale (în Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca și Suceava) şi ansamblurile mixte Palas Iaşi și Iulius Town Timișoara.

Cu un trafic anual de peste 68 milioane de vizitatori, proiectele companiei sunt lidere de piaţă la nivel regional. Pe segmentul office, Iulius se numără printre cei mai mari dezvoltatori și operatori de spații de birouri, având 12 clădiri clasa A integrate în proiecte mixte și construite conform normelor LEED, sub brandul United Business Center.


În 2019, Iulius și Atterbury Europe au inaugurat proiectul Iulius Town, care a presupus intregrarea Iulius Mall Timişoara într-un amplu proiect de regenerare urbană. Este cea mai mare investiţie din vestul țării, în valoare totală de 442 milioane de euro.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Dezvoltatorul imobiliar Iulius, deţinut de omul de afaceri Iulian Dascălu, originar din Iași, pune pe masă 23,5 milioane de lei pentru ca, prin intermediul companiei Carbo Europe, să achiziţioneze pachetul de 31% din Carbochim, producător de abrazive industriale. Oferta este desfăşurată pe bursă şi se va încheia în data de 6 martie 2020, potrivit Ziarul Financiar.

Iulius Group, prin Carbo Europe, controlează deja pachetul majoritar de aproape 70%. Astfel, dacă oferta se va încheia cu succes în favoarea lui Iulian Dascălu, acesta ar avea cale liberă să delisteze compania de la Bucureşti. Preţul oferit de Carbo Europe în oferta derulată de EstInvest este de 15,1 lei pe acţiune, în creştere cu 4% faţă de închiderea precedentă.

„Aceasta este materializarea unui obiectiv al dezvoltatorului ieşean în real-estate, de a-şi diversifica portofoliul, cu orientare spre segmentul producţiei industriale, de nişă”, au precizat reprezentanţii Iulius Group.

Carbochim SA, companie înfiinţată în 1949, este producător de abrazive profesionale, producând corpuri abrazive cu liant ceramic, bachelitic, magnezitic şi elastic, discuri abrazive de debitare şi debavurare, dar şi abrazivi pe suport de hârtie, pânză, şi neţesut, utilizate atât în industria prelucrătoare şi construcţii, cât şi cu uz general şi retail.

În prezent, Carbochim SA, cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, are dezvoltat un sistem de distribuţie care acoperă toate zonele geografice ale ţării, dar şi legături comerciale cu ţări precum Cehia, Polonia, Ungaria, Elveţia, Belgia, Germania sau Italia.

Ultimele Stiri
abonare newsletter