Economie

Prețurile la imobiliare au mai crescut puțin la Cluj, până la 1570 euro/mp

Cel mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare relevă că ritmul de creștere a prețurilor locuințelor a continuat să încetinească în al doilea trimestru din 2019 – fapt ce se vede mai ales în marile orașe

Comparând statisticile oficiale privind activitatea de tranzacționare cu datele despre cererea și oferta de locuințe din piață, poate fi observată o aparentă contradicție. Astfel, dacă volumul tranzacțiilor imobiliare încheiate la nivel național este mai mic decât în perioada similară a anului trecut, cererea pentru proprietăți rezidențiale de vânzare este mai ridicată decât în urmă cu 12 luni, în vreme ce oferta este, dimpotrivă, mai scăzută. Această discrepanță poate fi explicată prin faptul că între faza de căutare a unei locuințe și luarea unei decizii de achiziție intervine o perioadă mai lungă de așteptare.

„În al doilea trimestru din 2019, cererea de locuințe a cunoscut o creștere anuală de 14% în cele șase orașe mari. Credem că este o primă reacție pozitivă a cererii la temperarea creșterii prețurilor. Clienții sunt mai atenți la produsul achiziționat, își iau mai mult timp pentru informare și amână decizia de achiziție, deși proiectele aflate aproape de finalizare sunt mai scumpe. Dacă vor să rămână într-un anumit buget, cumpărătorii ar trebui să aleagă proiecte care au ca termen de finalizare anul 2020 sau 2021”, informează specialiștii în imobiliare.


La Cluj, s-a ajuns la 1.570 euro/mp

Cu excepția Bucureștiului, majoritatea marilor orașe monitorizate constant de Imobiliare.ro au consemnat, trimestrul trecut, creșteri ale prețurilor apartamentelor – chiar dacă acestea nu au fost foarte mari. Cel mai important avans, în cuantum de 1,7%, a fost cel din Brașov (unde s-a ajuns la o sumă medie cerută de 1.120 de euro pe metru pătrat util), pe următoarele locuri situându-se Timișoara (+1,2%, până la 1.210 euro pe metru pătrat), Iași (+0,8%, până la 1.000 de euro pe metru pătrat), Cluj-Napoca (+0,7%, până la 1.570 de euro pe metru pătrat) și Constanța (+0,2%, până la 1.140 de euro pe metru pătrat). În Capitală, pe de altă parte, pretențiile vânzătorilor au ajuns la o valoare medie de 1.310 euro pe metru pătrat. 


 

Cererea, oferta și tranzacțiile


 

Această evoluție a prețurilor a avut loc în contextul în care, față de perioada similară din 2018, volumul actual al cererii este, per ansamblu, cu 14% mai mare, iar tendința de creștere poate fi observată în toate marile centre regionale analizate. În patru din șase orașe, avansul anual consemnat de acest indicator a fost de două cifre: cea mai mare diferență poate fi observată în Brașov (+25%), orașul de la poalele Tâmpei fiind urmat de București (+16%), Constanța (+13%), Timișoara (+10%). În Cluj-Napoca și Iași, pe de altă parte, au avut loc creșteri de sub 10%, mai exact +7% și, respectiv, +6%.


 

În aceleași centre regionale poate fi observat un declin al ofertei față de perioada similară din 2018, aceasta fiind cu 7,3% mai mică decât în urmă cu 12 luni. Scăderi din acest punct de vedere au avut loc în cinci din șase orașe, anume în Iași (-10,2%), București (-10,1%), Cluj-Napoca (-6,3%), Brașov (-3,9%) și, respectiv, Timișoara (-3%). Ca și în ultimele două trimestre, excepția de la regulă este reprezentată de Constanța, unde oferta de locuințe este ușor mai mare decât în urmă cu 12 luni, respectiv cu 0,8%.


În primele 5 luni ale anului 2019, Clujul imobiliar a vândut deja de peste 214 milioane de euro, însemând că și anul acesta va înregistra un nou record pe piața locală, ținân cont că 2018 a înregistrat tranzacții totală de 214 milioane de euro, conform Ghidului tranzacțiilor imobiliare.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter