Economie

Praf în ochi. Ministrul Transporturilor s-a răzgândit şi nu mai reziliază contractul pentru lotul 2 al Autostrăzii Sebeş-Turda

Ministrul Transporturilor Răzvan Cuc spune că lotul 2 al autostrăzii Sebeş-Turda va fi finalizat până la sfârşitul acestui an. Constructorul şi-a asumat darea în trafic a tronsonului, indiferent de costurile pe care le va avea cu lucrările de construcţie.

Lotul 2 al Autostrăzii Sebeş-Turda va fi dat în trafic până la sfârşitul anului, potrivit promisiunilor făcute de către conducerea firmei greceşti Aktor, constructorul acestuia, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, aflat în inspecţie pe şantier.

"Managerul companiei din Grecia şi-a asumat că va aloca toate resursele necesare (...), şi-a asumat ca până la sfârşitul acestui an, indiferent de costurile sau de infuzia de capital pe care trebuie să o facă, va da în trafic acest lot", a afirmat ministrul Transporturilor.


După ce, în urmă cu două săptămâni, când stadiul fizic al lucrărilor era de 50%, Răzvan Cuc a ameninţat firma din Grecia cu rezilierea contractului, ministrul Transporturilor a spus, joi, că a avut două runde de negocieri cu actualul CEO la nivel mondial al Aktor, prezent şi el la conferinţa de presă.

"De asta a venit şi în România, astăzi (joi n.r.), la această conferinţă de presă, pentru că s-au luat nişte măsuri care, cred, trebuie aduse la cunoştinţa opiniei publice", a spus Cuc.


Potrivit acestuia, firma grecească a redus din datoriile acumulate, în valoare totală de 35 de milioane de euro, la 5 milioane de euro, către subcontractorii români care au lucrat pe acest lot şi către furnizori, urmând ca toate firmele româneşti care au prestat pe acest şantier să-şi primească banii.

Ministrul a mai spus că i s-a prezentat, înainte de conferinţa de presă, şi graficul de finalizare a lucrărilor până la sfârşitul acestui an. El a adăugat că, de săptămâna viitoare, urmează să crească, gradual, numărul de utilaje din punctele critice.


"Este clar că este o provocare şi pentru ei. Este o firmă care are un palmares internaţional foarte puternic şi ar fi păcat ca în România să aibă un insucces şi să piardă acest contract.(...) Eu sunt convins că au luat acest proiect în serios, aşa cum trebuie, şi vor finaliza lucrările aşa cum şi-au asumat", a declarat Răzvan Cuc.

El a menţionat că va monitoriza în continuare şantierele de autostrăzi şi că nu va pleca în concediu.


În lungime de peste 24 de kilometri, lotul 2 face legătura între Alba Iulia şi Aiud.

La precedenta vizită, în 13 iunie, ministrul le-a transmis reprezentanţilor firmei care lucrează la lotul 2 că au "confundat" lucrarea la autostradă cu una la un drum naţional.


"Eu v-am spus să vă mobilizaţi. Văd că nu v-aţi mobilizat. Suntem în data de 13 iunie. Sfatul meu, ca să mai ţineţi contractul ăsta, este următorul: aveţi două săptămâni să vă duceţi în piaţă, să căutaţi antreprenori serioşi, cu care să încheiaţi contracte, pe care le declaraţi la CNAIR, ca să poată plăti CNAIR-ul subcontractanţii (...), şi nu la preţuri derizorii, ca să finalizaţi lucrarea până la sfârşitul anului. Dacă actele nu le văd la CNAIR făcute până la sfârşitul lunii iunie, vă reziliez contractul. Deci, la sfârşitul lunii, dacă nu văd contractele cu subcontractori români declaraţi, ca să poată fi plătiţi de CNAIR (...) să vină să lucreze la autostrada Sebeş-Turda lotul 2, reziliem contractul", a declarat Cuc.

Acesta a spus că lucrurile "nu mai pot merge" în ritmul în care cum au mers până acum.

El a amintit că firma grecească şi-a asumat anterior că termină până la sfârşitul anului acest lot.

Cu prilejul vizitei pe care a efectuat-o în februarie pe şantierul acestei autostrăzi, Răzvan Cuc a spus că loturile 1 şi 2 Sebeş-Turda vor fi finalizate până la sfârşitul anului. În cazul loturilor 1 şi 2, progresul fizic era atunci de 61,35%, respectiv 49%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter