Economie

BCR reduce prognozele economice pentru acest an la doar 1,4% creştere

<p />Banca Comercială Română a revizut în scădere prognozele de creştere economică pentru acest an şi pentru anul viitor, la 1,4% şi, respectiv, 2,9%, din cauza riscului crescut de contagiune de pe pieţele externe.

Noile niveluri sunt sub estimările autorităţilor române şi cele ale FMI, care estimeză pentru acest an o creştere economică de 1,5% şi de 3,5-4% pentru 2012. Estimările anterioare ale BCR indicau un avans al economiei de 2% pentru acest an şi de 3,9% pentru 2012, potrivit economistului-şef al BCR, Lucian Anghel.

Estimarea de creştere economică pentru anul viitor, ar putea fi, totuşi, revizuită semnificativ în jos, la 2,5%, având în vedere contextul internaţional şi pierderea de “tracţiune” a exporturilor, a menţionat economistului-şef al BNR, Valentin Lazea.


“Riscul de contagiune este semnificativ în cazul României, iar efectele adverse se pot transmite prin intermediul cererii de export şi influxurilor de capital”, a explicat la rândul său Lucian Anghel. El a arătat că dacă Guvernul va reuşi să impulsioneze proiectele de infrastructură în acest an, iar trendul recent din sectorul nerezidenţial se va menţine, construcţiile vor “avea şansa” să înregistreze un avans zero în acest an. Economistul BCR nu exclude posibilitatea unui derapaj fiscal în anul electoral 2012, însă prezenţa FMI în România poate fi o garanţie că limita abaterii de la ţinta de deficit bugetar pentru anul următor va rămâne rezonabilă.

abonare newsletter